Русија Србија

Савез са Русијом не би био од помоћи Србији и српском народу!

Не знам како би идеја да Србија постане привезак Русије или буде под руском контролом или део Путиновог система била од помоћи Србији или српском народу.

То каже експерт за руска питања у америчкој невладиној организацији Атлантски савет Данијел Фрид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не говорим о томе да Србија постане савезник Сједињених Држава, можда су сећања на рат на Косову сувише свежа за то. Ако Србија не жели да купује америчку војну опрему зашто не купи француску, јер су односи са том земљом у реду? Основна поента је да Србија реализује своју европску будућност, а не будућност једног од пријатеља Москве, који имају тенденцију да не буду нарочито успешни“, каже Фрид за Глас Америке.

Бивши помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања указује да би руска војна опрема, колико год застарела, могла да поремети баланс у већ нестабилном региону.

„У оквирима бивше Југославије, Косово, Република Српска, БиХ, нису стабилне области. Проблем није ова војна опрема која је узгред речено застарела. То је у основи руски шкарт и Србија не добија нешто најбоље. Проблем је у сугестији да је Србија још увек заинтересована да постане нека врста моста између Русије и Запада или нека врста неутралне земље, а ја једноставно не видим како је то у било чијем интересу“, сматра Фрид.

Фрид сматра и да Русија настоји да подстакне анти-западна осећања у Србији, а резултати тога су, како је навео, савршено предвидљиви.

„Руски савезници обично заврше у сиромаштву, корупција је на вишем нивоу, имају слабију владавину закона и мање су интенгрисани у светску заједницу од земаља које настоје да се приближе ЕУ”, сматра Фрид.

Извор: Б92