Издвајамо Свет

РУСИ ПОСЕЈАЛИ СТРАХ НОВИМ УДАРОМ: Русија напала новим ракетама које могу да носе и нуклеарне главе!

Руски стратешки бомбардери у среду су спровели низ напада на ИСИС у Сирији, користећи своје најновије Кх-101 стратешке крстареће ракете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Терористички командни центар и неколико складишта оружја су, као је објављено, уништени у том нападу.

Руски ваздухопловни Ту-95МС стратешки бомбардери су у среду спровели низ напада на позиције Исламске државе (ИС, раније ИСИС/ИСИЛ) у близини границе сиријских провинција Хама и Хомс, саопштила је руска војска.

“У нападу су уништена три велика складишта оружја и муниције заједно са командним центром у близини града Акербат, што је потврђено објективним контролним мерама,“ наводи се у саопштењу.

У нападу су коришћене најновије руске Кх-101 ваздушнодесантне стратешке ракете. Иако је ефикасан домет ракета и до 4.500 км, напади су спроведени са домета од око 1.000 км. Ракете овог типа могу бити опремљене нуклеарним бојевим главама, након чега добијају ознаку Кх-102.

Ту-95 мс (Фото: Јутјуб)

Ту-95МС бомбардери су полетели из ваздухопловне базе у близини јужног руског града Енгелс, и отишли су у Сирију.

Борбени авиони Су-30СМ, смештени у ваздухопловној бези Хмејмим у Сирији су пружили подршку и покривали стратешке бомбардере.

Крстареће ракете Кх-101 су виђене у борбеној употреби по први пут током руске ваздушне кампање у Сирији, која је почела крајем септембра 2015. године. Иако је главна ваздухопловна група, која се састоји од бораца и возила за блиску авијацијску подршку, стационирана у ваздухопловној бази Хмејмим, руска авијација и флота дугог домета су је подржали са ракетним нападима на циљеве високог приоритета.

Сви авиони су се вратили у своје базе након што су успешно обавили мисију, каже руска војска.

 

Извор: Wебтрибуне.рс