Србија

Пацоли открио да потиче из православне породице и шокирао изјавом о српским црквама на Косову: Њих су градили и Албанци

– Потребно је да будемо чланице у међународним организацијама, које су нам важне – изјавио је Беџет Пацоли

Косовски министар иностраних послова Беџет Пацоли рекао је у данашњем обраћању у Председништву ЕУ у Бечу да цркве на Косову нису српске, већ и српске и албанске.

Као пример за своје тврдње је навео цркву у Дечанима за коју, како каже, постоји доказ да су је градили заједно Срби и Албанци.

Додао је да је и његова породица била раније православне вере, указујући да не треба делити грађане по вери или пореклу.

– Од проглашења независности није било кривичних дела Албанаца према Србима. То показује да се поштују Срби и Албанци. Ја живим у Чаглавици, немам никакав проблем са Србима – казао је Пацоли.

Најавио је да ће идуће године Приштина поново поднети захтев за чланство Косова у УНЕСКО.

– Потребно је да будемо чланице у међународним организацијама, које су нам важне – објаснио је он.

Пацоли се противи идеји корекције границе: Решење је у формирању заједничке економске зоне

Косовски министар иностраних послова изјаснио се данас против идеје корекције границе Косова и оценио да је решење у успостављању заједничке економске зоне.

Пацоли је, у изјави за Тањуг у Бечу, где је имао обраћање у представништву ЕУ, казао да не треба да имамо поделе на основу етничке припадности, језика, вере и свега другог, већ да морамо заједнички да живимо, и да треба да се посветимо привреди.

У обраћању у Представништву ЕУ у Бечу, Пацоли је, такође, рекао да је његово лично мишљење да не треба делити грађане Косова, већ да им је неопходно понудити бољи живот кроз јачање економије.

– Не треба да делимо грађане, већ је неопходно да будемо ближи. Надам се да ће председник Србије Александар Вучић и Косова Хашим Тачи то увидети. Косово и Србија желе да буду део ЕУ, а Европа је мултиетничка, мултиконфесионална, не дели народа – објаснио је он и додао да уместо тога треба успоставити слободну економску зону, чиме би се привукле инвестиције и побољшао животни стандард грађана.

Промена граница, према његовим речима, не може бити “будућност”, већ треба да се окренемо економији, пошто када се живи боље грађанима неће бити важно где живе.

– Србија жели север, а ако га дамо шта ће бити са осталим Србима у преосталих шест општина на југу. Ако Србија мисли да је Косово део њене територије нека прогалсимо заједничку економску зону – поручио је он.

Указао је да Приштина са Београдом разговара тренутно о коначном решењу проблема, и да се нада да ће “Дан Д” уследити наредних дана или месеци.

– Надам се да ћемо окончати преговоре мировни споразум са Србијом, који ће донети одрзиви мир и стабилност. Није нормално немати добре оносе са Србијом, коју прихватамо као најважнију земљу у региону, као најважнијег партнера, али исто тако Србија мора да прихвати да је независност Косова чињеница. На основу те две чињенице треба да градимо нашу будућност – објаснио је он.

Пацоли је казао да подржава дијалог и Тачија, истакавши да је то важно за Косово како би постало чланица међународних организација.

Пацоли критикује Дачића: Троши огроман новац како би земље повлачиле признање Косова

Пацоли је у Бечу изјавио да шеф српске дипломатије наводно троши огромне паре да земље повлаче признање независности Косова.

– Гарантујем да није ниједна земља повукла признање. Морају да нас обавесте да нас више не признају, а нисмо добили као нашег главног партнера, који је важан за нашу економију, обавештења. Дачић је пуштао лажне вести – рекао је он.

У свом говору он је указао да је приоритет Косова приближавање ЕУ и позва је Брисел да не држи Косово изоловано, већ допусти да Приштина напредује заједно са осталих пет земаља Западног Балкана.

– Без Западног Балкана, а тако и Косова Европа неће бити потпуна, и као пазел неће бити стабилна ако јој недостаје неки део – објаснио је Пацоли.

Посланик Мандл рекао је да је најпре био зачуђен када је чуо за идеју размене територија, али да је, када је мало подробније размислио био охрабрен што Београд и Приштина о нечему разгоаврају.

– Какву год да имате агенду добро је да се разговара и преговара. То је почетак другачијег односа Београда и Приштине – уверен је он.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug