Издвајамо Свет

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! НЕМАЧКА ЗАУЗЕЛА ЈАСАН СТАВ: „Нека укину таксе Србима и не подижу тензију“

Немачка је заузела став да је важно да се не подижу тензије на КиМ и да сви буду конструктивни
Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб изјавио је да се чини све да се дијалог Београда и Приштине обнови и да је важно да се не подижу тензије и да сви буду конструктивни.

– Оптимисти смо да је могуће обновити дијалог – рекао је Шиб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шиб је истакао да ЕУ, немачки шеф дипломатије и немачка влада траже повлачење такси Приштине на српску робу и да се надају да ће до прогреса ускоро доћи.

Он је подсетио да је одржан састанак у Берлину, да се почетком јула очекује састанак у Паризу и додао да је важно да се не подижу тензије и да сви буду конструктивни.

На питање да ли је ЕУ поставила неки рок у ком очекује да договор Београда и Приштине буде постигнут, Шиб је рекао да рокови не постоје.

– Волели бисмо да се обе стране договоре око свеобухватног правно обавезујућег споразума. Нема смисла убрзавати ствари само да би се дошло до некаквог споразума, већ је важно да договор буде одржив и свеобухватан, да допринесе стабилности, а не да изазива нове, додатне проблеме – рекао је Шиб.

Поводом упада специјалаца Росу на север КиМ, Шиб је рекао да је најважније да је ситуација сада под контролом, као и да обе стране покажу уздржаност.

– Важно је да су канали комуникације отворени и да функционишу. Наравно, забринути смо да свака оваква ситуација може довести до даље ескалације – рекао је Шиб.

 

Извор: Новости/srbijadanas.com