Србија

Косовски министар спољних послова: Налазимо се у последњој фази стварања државе

Косовски министар спољних послова, Енвер Хоџај, тврди да Косово на крају дијалога са Београдом треба да постане чланица УН и да се Косово налази у последњој фази стварања државе.

Хоџај је, у интервјуу бечком дневнику Стандард рекао да не би требало више разговарати о техничким питањима, већ дијалог уз подршку САД и ЕУ довести у завршну фазу, у којој би Косово добило своје место у УН, као и уследило међусобно признање Србије и Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Без свега тога је дијалог бесмислен. Због тога би требало бити ограничен, како по питању садржаја тако и по питању времена – сматра он.

Како каже, постоје државе на свету које не признају друге, али ипак не блокирају њихово чланство у УН.

– Косово и Србија су суседи, и међусобно признавање требало би, како тврди, да буде циљ.

КАРИЋ: ИЗГРАДИЋУ МИЛИОН КВАДРАТА ПО 500 ЕВРА! Центри моћи ме неће спречити, иако ми већ поручују да рушим тржиште

Према Хоџају, све док Србија не призна Косово не може бити процеса помирења између два народа.

– Председник Александар Вучић је спреман да прагматично делује. Међутим, чуди ме да српско цивилно друштво и црква, која је играла лошу улогу у косовском конфликту, ни после 20 година нису спремни да буду глас разума – критиковао је Хоџај.

На питање да ли би споразум могао да личи на онај између две Немачке казао је да не треба, јер он не треба да буде никакав модел, пошто је свака реалност засебна.

Хоџај је, поводом изјаве шефа српске дипломатије Ивице Дачића о разграничењу на Косову, казао да је у Србији овај сценарио увек био на столу, али је историја показала да је погрешан.

– Границе на Балкану су фиксне и они који предлажу промене у вези Косова, доводе стабилност у опасност. То би изазвало домино ефекат, а ни ЕУ, нити САД не би биле спремне да таква решења прихвате – сматра он.

 

Извор: Tanjug