Србија

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Вучић у великом проблему, неће више моћи…

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Немачка канцеларка Ангела Меркел остаје режисер односа са Београдом, али полако истиче време лежерног позивања председника Србије Александра Вучића на пријатељство са Берлином и његова власт мораће да пређе са речи на дела, оцењује се у тексту о немачким изборима који је данас објавио Дојче веле.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се понови Савамала…

Берлин нерадо мења своју спољну политику, нарочито под Меркеловом, па то неће променити ни реконфигурација њеног кабинета, али се на унутрашњем плану очекује скретање удесно. Јачање десних елемената донеће највероватније нешто тврђе ставове и у Бриселу када је реч о преговорима Србије са ЕУ, ситничавије претресање поглавља, али и резолутнији став о Косову које је за Берлин недвосмислено самостална држава, а за Београд није, пише Драгослав Дедовић у ауторском тексту.

ТРАМП ОДЛУЧИО ДА РАТУЈЕ: Спремни смо за војну опцију, ако кренемо биће то КАТАСТРОФА ЗА СЕВЕРНУ КОРЕЈУ!

Тако ће се иза исте реторике о правној држави, слободним медијима и реформама, као и нормализацији односа са Косовом крити више захтевности. Тешко да ће ико у Београду себи и даље моћи да приушти савамалске гафове, а да то овај пут не наиђе на отворену критику, која се до сада чула иза дипломатски притворених врата, наводи се.

Али,, пре тога, додаје се, Ангелу Меркел чека компликован задатак. Пре него што Београд дође на ред, она до божићних празника мора да формира владу у којој ће заједно бити лево-либерални Зелени, десничарски настројени и губицима исфрустрирани баварски конзервативци и амбициозни Либерали.

Меркелова не воли драме…

Како год, време Вучићевог позивања на пријатељство са Берлином може се краће време необавезно наставити. Потом ће власт морати да пређе са речи на дела, оцењује се у тексту под насловом „Шта Београду спрема нови Берлин“.

Аутор наводи и да је „са досадашњег становишта београдска постчетничко-постсоцијалистичка елита веома корисна“ Берлину јер „Вучић гарантује три ствари“.

ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ У СЛУЧАЈУ МАРЈАНОВИЋ! Ненад Шипка тврди: ИМАМ СВЕДОКЕ ДА ЈЕЛЕНА НИЈЕ УБИЈЕНА НА НАСИПУ!

Прво, „Србија као ходник према блискоисточном паклу неће пропуштати избеглице“, друго „Вучић ће укључивати тврдонационални мигавац, али ће возити право према Унији без калашњикова на коленима“ и треће „гарантоваће ниску цену рада за немачки и сваки други капитал у складу са својом неолибералном идејом прикључивања малог, уништеног система на велики надмоћни економски простор“, наводи аутор и додаје да „докле год Београд буде на таквом курсу неће бити конфликта са Берлином јер Меркел остаје режисер односа а она не воли драме“.

 

Извор: Дојче веле