СРБИЈА ЈАВЉА

ХРВАТИ ОДЛЕПИЛИ – ТРАЖЕ ОДШТЕТУ: Вучић је четник, Србија да плати 45 МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

Хрватски политичари Миро Буљ и Владимир Шекс оптужили председника Србије да је ‘четничког порекла’!?! Траже да им Србија исплати астрономску ратну одштету

Антисрпска хистерија не јењава у Загребу. Хрватски политичари јуче су опет ударили на председника Србије Александра Вучића називајући га четником!?!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посланици хрватског Сабора затражили су истовремено и да Хрватска тужи Србију и да на име ратне одштете, због наводне агресије, затражи невероватних 45 милијарди евра!

Обичне провокације

Овај предлог изнео је посланик ‘Моста’ Миро Буљ, који је на председника Србије ударио на најприземнији начин.

– Ваша је дужност (ХДЗ-а, прим. ур.) да зауставите изјаве вашег коалиционог партнера Милорада Пуповца, који генерала Јанка Бобетка упоређује са ратним злочинцима попут Ратка Младића и осталих. Не сме се дозволити да нам човек споља, који је председник Републике Србије, четник Вучић, упућује поруке о хрватским бранитељима… – навео је Миро Буљ у хрватској скупштини и додао да би наплатом ратне одштете од Србије у висини од 45 милијарди евра „Хрватска имала пара за све“ (!?!).
На њега се одмах надовезао и злогласни функционер ХДЗ још из времена рата Владимир Шекс, па је и он Вучића назвао четником.

– Па што ће нама један четник прописивати законе. Фућка ми се што је председник државе, он је четник! – навео је у уличарском маниру Шекс.

Моји су преклани Срби
Чуо сам од Шекса и Буља да сам четник, иако ми нико никада није био четник у породици, нити партизан, већ су били обични преклани Срби
Александар Вучић, председник Србије

МИЛОРАД ПУПОВИЋ
СНВ

Не може бити добро да Хрватска непрестано враћа, одржава и заоштрава ратну причу.
Буљеви и Шексови испади, међутим, нису успели да испровоцирају и наљуте Вучића. Он се осврнуо на њихове речи, поручујући им да његови преци нису били ни четници ни партизани, већ страдални, преклани Срби, као и многи други у Босни.

– Чуо сам од Шекса да сам четник, иако ми нико никада није био четник у породици, нити партизан, већ су били обични преклани Срби, као и многи други. Чуо сам то и од онога Мира Буља, чуо сам то и од неког тамо трећег ‘стручњака’… – нагласио је Вучић.

Он је истовремено одбацио и нагађања и коментаре медија да Хрватска купује америчке ловце Ф-16 како би у евентуалном новом српско-хрватском сукобу „завршила недовршени посао у Бањалуци“, тј. окупирала престоницу Српске.

Хрвати набављају два
америчка ‘црна јастреба’
Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић најавио је набавку америчких вишенаменских хеликоптера ‘сикорски УХ-60 блек хок“.

– САД су кључни хрватски савезник у сфери одбране. Разговарали смо о два хеликоптера ‘блек хок’ за хрватске специјалне снаге. Водимо рачуна да се увеже цео пакет који је Хрватској веома битан у циљу преласка на западну војну технологију… – навео је Крстичевић.

– Ако је неко то озбиљно мислио, рећи ћу да није довољно озбиљан или одговоран да разуме какве би последице такав покушај могао да има – рекао је Вучић.

Коментаришући ове најновије хрватске провокације, функционер СНС Игор Бечић каже да је у Загребу на делу најстрашнија антисрпска хистерија јер комшије не могу да прихвате да је Вучић од Србије направио лидера у региону.

– Смета им што и европска заједница и регион гледају на Вучића као на фактор стабилности и најдоминантнијег лидера. Србија свакодневно добија на угледу и поштовању у свету, а са Вучићем интензивно разговарају и сусрећу се најзначајнији лидери света. Све то утиче да се испоље хрватске фрустрације. Не могу да му опросте успехе, па га називају свакојаким именима. Не могу да прихвате да они као чланица ЕУ имају много лошије резултате од Србије на свим пољима, нити могу да се наметну као лидер у региону докле год је Вучић на челу Србије. Зато им и смета… – оцењује Бечић.

Млате празну сламу

С друге стране, Саво Штрбац из „Веритаса“ каже да су Буљеви захтеви за ратну одштету само „млаћење празне сламе“, које не треба озбиљно схватити.

ЈОСИП ЂАКИЋ
ХДЗ

Очигледно се Вучић боји накнаде штете коју ће Србија пре или касније морати да плати, која се наводи у једној од пет приступних тачака Србије у преговорима с ЕУ.

– Хрвати су својевремено тужили Србију Међународном суду правде за наводни геноцид, притом истичући да би ратна одштета требало да буде 35 милијарди евра. Ми смо им узвратили контратужбом за ‘Олују’, али је суд фебруара 2015. пресудио да никаквог геноцида није било ни с једне стране и тужбе су одбачене. Самим тим ова Буљева прича је бесмислена јер не постоји виша судска инстанца од те. Може евентуално хрватски суд да донесе пресуду и тражи да им платимо одштету, али то би се спровело у дело само ако би наше правосуђе признало пресуду, што је практично немогуће – наводи Штрбац.

 

Извор: Информер.рс