Србија

Шешељ: Нису доказали да је Младић умешан у злочине око Сребренице

Фото: Јутјуб

Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, истиче за Данас да је, „имајући велика искуства са Хашким трибуналом“, очекивао да пресуда Младићу буде доживотна казна затвора.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пресуда се не базира на доказима, већ све оно што су му приписали кажу да је урађено у оквиру удруженог злочиначког подухвата. А то их онда лишава обавезе да докажу конкретну његову одговорност за сваки злочин. Оно што је овде најважније, нису нашли ниједан доказ да је Младић заиста био умешан у злочине око Сребренице. Везе између њега и Љубише Беаре у тим данима једноставно нема. Није био ниједан сведок, ниједан материјални доказ, указује Шешељ.

Према његовим речима, оно што се може рећи са поузданошћу јесте да је Беара са још неколико официра безбедности извео стрељање око 1.200 људи. Како додаје, и ова пресуда Младићу, као и претходне, „прави збир свих погинулих муслимана, који се представљају као да су стрељани“.

– Највише муслимана је погинуло у Добоју од српске артиљерије, у српским заседама, минским пољима… Муслимани су стрељани искључиво на подручју општине Зворник на четири локације, и није их могло бити више од 1.200. То јесте злочин, али није геноцид. То је ратни злочин стрељања заробљеника, то је злочин кршења обичаја вођења рата, али не може бити геноцид. Ниједна жена није убијена, ниједно дете, старац, наводи Војислав Шешељ, који је крајем марта прошле године ослобођен свих оптужби у Хашком трибуналу.

 

Извор: Danas.rs