Издвајамо Регион

ШОКАНТНО САЗНАЊЕ СРПСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Праљку отров доставили тајни агенти, како би спречили да…

Фото: Јутјуб

Хрватски генерал и осуђени ратни злочинац Слободан Праљак, отровао се у судници Хашког трибунала уз помоћ агената хрватске тајне полиције – Сигурносне обавештајне агенције!

Ово су, информације српских безбедњака о којима је јуче ујутро обавештен и српски државни врх.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помоћ у самоубиству

Према тим наводима, СОА је више месеци, од почетка лета ове године, имала сазнања да Праљак планира да се убије уколико му буде потврђена пресуда за ратне злочине.

– Он напросто није могао да поднесе да правоснажно буде осуђен за ратне злочине. Најближим људима из породице, али и једном од адвоката, још почетком маја рекао је да ће се у том случају убити! – преноси један од наших саговорника.

Он каже да је о „Праљковим плановима“ у писаном извештају обавештен врх СОА, који је онда одлучио да генералу помогне да самоубиство изведе што спектакуларније, пред ТВ камерама.

– Зашто су то урадили? Па, да би у сенку бацили вест да је истом том пресудом и Фрањо Туђман осуђен као ратни злочинац који је извршио агресију на БиХ.

Сад, као што видите, нико и не прича о томе да је државни врх Хрватске осуђен за ратне злочине, сви се баве само Праљком и његовим тровањем – објашњава наш извор.

Према сазнањима српских безбедњака, бочицу са отровом – највероватније „цијанкалијем“ – Праљку је дотурио или адвокат или један од чланова породице.

– Није до краја јасно ко је прошверцовао отров, али још у јуну је једна западна служба пресрела комуникацију у којој се наводи да је „Праљку достављена роба“.

Он је, по свему судећи, отров имао код себе у ћелији месецима, а у судницу га је унео залепљеног за тестисе, јер је знао да чувари никада не претресају тај део тела – преноси саговорник.

Постоје и озбиљне индиције да су у „тровање Праљак“ умешана и двојица затворских чувара у притвору у Схевенингену.

– Један од наших доушника из Загреба тврди да је двојици чувара исплаћено по 100.000 евра како би омогућили Праљку да прошверцује отров. Да ли је то тачно, не знамо, али да је могуће, могуће је – каже извор.

Холандско тужилаштво, званично, јуче је најавило да ће ускоро бити обављена аутопсија тела Слободана Праљка.

– Урађени су прелиминарни тестови и све што могу да кажем јесте да је то била хемијска супстанца која може изазвати смрт. Аутопсија и токсиколошка анализа ускоро ће бити урађене – истакла је тужитељка Марилин Фикенсхер.

Стручњаци из Србије, на другој страни, убеђени су да је Праљак имао помоћ „изнутра“, јер је контрола у Хагу ригорозна. Они додају и да је посебно питање зашто обезбеђење није одмах реаговало кад је генерал попио отров, већ ниједан чувар није био у његовог близини.

Адвокат Бранислав Тапушковић каже да је као бранилац пролазио кроз скенер, те да је питање како је отров унет у судницу.

– Може ли бочица са неким садржајем да буде регистрована? Истрага ће утврдити, али посебна пажња се обраћа на оптуженике кад излазе из притворске јединице и иду у суд.

Шта се ту догодило и да ли ће то бити ваљана и савесна истрага, видећемо. За мене је то необјашњиво, а Праљак је бацио сенку на то шта је та пресуда – истиче Тапушковић.

Вероватно је цијанид

Зоран Драгишић са Факултета безбедности сматра да се мора утврдити да ли су безбедносне процедуре добре.

– Готово сам сигуран да нису биле у питању процедуре, него нечији пропуст или чак можда и самог суда, али то мора истрага да утврди.

Мора се установити где је било могуће да отров буде достављен Праљку. Претрес постоји приликом уласка у судницу и притвор. Контролишу се и лица која контактирају с осуђеницима – подвлачи Драгишић.

Професор др Драган Јоксовић, токсиколог, истиче да је вероватно реч о цијанидима које је Праљак попио.

– Нисмо видели симптоме или његове знаке, јер је камера одмах побегла од места догађаја. Главно питање су околности тровања и како је дошло до тровања. Јер двојица његових колега морали су да виде све, оно је малтене ракијска чашица. Вероватно је имао саучесника – закључује Јоксовић.

Пленковић оспорава пресуду, Колинда оптужила Милошевића!

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да ће Загреб покушати да оспори делове хашке пресуде.

– Хрватска ће подржавати БиХ, Хрвате у БиХ и настојати правним и политичким механизмима да види шта може учинити у оспоравању делова пресуде – рекао је Пленковић, док је председница Колинда Грабар Китаровић рекла да Хрватска није била агресор, већ да су је „напале Милошевићева Србија и ЈНА“.

– Хрватска је највише учинила за целовитост БиХ, а Хрвати су се први одупрели великосрпској агресији бранећи самосталност – истакла је Китаровићева.

 

 

Извор: Информер