Свет

ДРЖАВНИ УДАР У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ! Народ на улицама, светске владе на ногама, искористио годишње одморе, па ударио у срце државе!

Британска краљица Елизабета Друга одобрила је данас план премијера Бориса Џонсона да суспендује рад парламента на месец дана, чиме се посланицима скраћује време да блокирају Брегзит без споразума.

Критичари и опозиција то виде као противуставан потез и покушај државног удара, а најављени су и протести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суспензија парламента у периоду између 9. и 12. септембра, па све до 14. октобра, значи да посланици вероватно неће моћи да изгласају ниједан закон који би могао премијера да спречи у намери да изведе Велику Британију из Европске Уније без договора 31. октобра.

Упркос томе што је Џонсон раније одбијао да искључи могућност повлачења таквог потеза, тренутак у којем је објављена одлука изненадио је посланике, од којих су многи на одмору, пише АП.

Многи су били гневни, а више истакнутих јавних личности, укључујући бившег премијера Џона Мејџора, већ је запретило да ће тражити од суда да заустави суспензију.

Портпаролка Шкотске националистичке странке (СНП) Џоана Чери већ је поднела тужбу шкотском суду.

Премијерка Шкотске Никола Старџен рекла је да посланици морају да се окупе и зауставе план Владе следеће недеље, или ће „данашњи дан ући у историју као мрачан за британску демократију“, преноси ББЦ.

Председавајући Доњег дома парламента Џон Беркоу каже да је захтев за суспензијом „противуставан“, а потез владе оцењује као „претњу за демократију“ у Британији.

„Како год да је упаковано, очигледно је да је сврха (суспендовања парламента) да се заустави дебата (посланика) о Брегзиту, а њихова дужност је да обликују курс земље. То би била увреда за демократске процесе и права парламентараца као изабраних народних представника“, каже Беркоу.

Лидер лабуриста Џереми Корбин наводи да је „запањен безобзирношћу Џонсонове владе која говори о суверенитету, а сада тражи суспензију парламента како би избегла проматрање њиховог безобзирног Брегзита без договора“.

Портпаролка Лабуристичког дома Дајана Абот потез британског премијера, којим покушава да ограничи могућности посланика да спрече његов план за Брегзит, види као државни удар против парламента.

„Џонсон циља на државни удар против парламента. Против вас гласача и ваших политичких представника“, написала је Абот на свом Твитер налогу, додајући да је све то зарад Брегзита без договора.

Британски законодавци ће вероватно гласати о плановима премијера 21. и 22. октобра, рекао је Џонсон.

Да ће краљица одобрити Џонсонов предлог о суспензији парламента, за познаваоце прилика је било очекивано. Наиме, она не може да одбије захтев премијера јер има мало маневарског простора када је реч о политичким одлукама.

Суспензија парламента није исто што и распуштање што се догађа пред изборе. Процедура суспензије парламента није непозната у британској демократији. Има и свој термин – пророгација и њу одобрава краљица.

Последњи пут кад се нешто слично догодило било је, како пише ББЦ, 1948. годиене. Тада је краљ такође пророгирао парламент на захтев владе, како би заобишла отпор Дома лордова свом закону о парламенту.

Ту је и још један проблем: влада без парламента не би могла да доноси законе којима би се ублажиле штетне последице Брегзита без договора.

С друге стране, присталице Џонсона тврде да је ово једини начин да се воља народа, изражена на референдуму 2016, заиста испоштује и да Велика Британија изађе из Европске уније до 31.

 

Извор: Тањуг