Србија

„Србија ће подржати пријем тзв. Косова, само ако…“

Београд — Министар спољних послова Србије изјавио да ће Србија подржати чланство тзв. Косова у СЕ тек онда када покрајине и региони постану чланови светских институција.

Никола Селаковић је за Косово онлине тако реаговао на изјаву косовске министарке спољних послова Донике Гервале која је рекла да се нада да ће Србија подржати захтев Приштине за пријем у Савет Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На циничну и апсурдну опаску приштинске министарке Донике Гервале Шварц да ће Београд подржати чланство такозваног ‘Косова’ у Савету Европе, могу само да одговорим да ћемо размислити о таквој могућности оног тренутка када постане могуће да се у Савет Европе учлањују покрајине и региони“, казао је Селаковић.

Он је оценио да су привремене институције самоуправе у Приштини аплицирањем за чланство у Савету Европе још једном доказале да су неодговорност и једностраност принцип њиховог фунционисања и да немају искрену намеру да кроз дијалог са Београдом долазе до решења која би доприносила стабилности и напретку нашег региона.

Селаковић је истакао да ће Србија одговорно реаговати на кршење Вашингтонског споразума.

„Србија ће, сигуран сам, као суверена земља, реаговати на одговоран начин, дипломатским и политичким средствима, на одлуку Приштине да безобзирно прекрши Вашингтонски споразум, и тако ћемо стати у одбрану, не само својих интереса, већ и основних принципа међународног права“, казао је Селаковић за Косово онлајн.

Министар спољних послова Србије казао је да кршење људских права Срба на Косову представља програмско и идеолошко деловање свих косовских влада.

„Пријем самопроглашеног ‘Косова’ у Савет Европе довео би ту организацију у колизију са постулатима на којима почива, јер кршење људских права Срба и других неалбанаца на КиМ је програмска и идеолошка константа у деловању ове и свих претходних влада привремених институција самоуправе у Приштини“, казао еј Селаковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине