Свет

Велика опасност прети СВЕТУ: Већ дуже време се скрива ова болест !

Према најновијим извештајима, Северна Кореја можда прикрива епидемију афричке свињске грознице огромних размера.

У последњих неколико месеци, болест је откривена у Источној Азији, али Пјонгјанг званично тврди да је зараза заобишла земљу. Три мртве дивље свиње нађене су у областима на граници са Јужном Корејом, саопштили су званичници у Сеулу, који су послали хеликоптере да дезинфикују подручје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блумберг преноси да је јужнокорејска политичарка Ли Хје-хун, позивајући се на јужнокорејску Националну обавештајну службу, изјавила да се болест, позната и као афричка свињска куга, проширила на већину севрнокорејских подручја, и да су свиње у провинцији Северни Пјонган „истребљене“.

Министарство пољопривреде Северне Кореје навело је извештају за светску организацију Здравље животиња да је вирус, који је у мају откривен на фарми у близини кинеске границе, проузроковао смрт 22 свиње.

Чо Чунги, који је 2011. побегао из земље, након што је десет година радио за владин програм за сузбијање животињских зараза, каже да је вирус веома деструктиван јер људи више не могу да зараде новац гајећи свиње сада када се Кина суочава са глобалним санкцијама.

Према речима севернокорејског војника Ан Чан Ила, који је пребегао у Јужну Кореју, чињеница да је Северна Кореја пријавила епидемију међународној организацији указује на то да ситуација измиче контроли.

– То је апокалипса у настајању – каже он.

Извор:  Srbijadanas.com