Свет

Трампов сарадник открио свету један од најважнијих планова свог шефа?

Крис Кобах, један од кандидата за високу позицију у администрацији новог америчког председника, невероватним гафом открио је јавности план за реализацију оних делове програма Доналда Трампа због којих је јавност била највише забринута – депортације миграната, изграња зида на граници са Мексиком и забрани улазака муслимана у САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кобах, канидат за место директора америчког министарства за унутрашњу безбедност (Департмент оф Хомеланд Сецуритy, ДХС) новинарима је практично дао на увид делове плана након састанка са Трампом у недељу и то тако што је на фотографисање изашао држећи документа у руци.

Фоторепортери забележи су сусрет, али и фасциклу у Кобаховим рукама у којој је по одељцима и тачкама укратко описано као би Трампова предизборан обећања била реализована уколико би Кобах дошао на место за које конкурише.

Шта пише у Кобаховим папирима?

У делу документа који Кобах није покрио руком, први одељак обележен као „Забрана уласка потенцијалним терористима“ наводи се поновно успостављање система праћења и регистрације особа које долазе или потичу из земља које се сматрају високоризичним када је реч о тероризму, а који је био на снази од 2002. до 2005. године.

У истом одељку наводи се и обавезно испитивање страних државаљана (како је наведено у тексту „екстремно испитивање“) о темама као што су да шеријатски закон, џихад, једнакост мушкараца и жена и познавање уставних одредаба САД. Као трећа ставка у том одељку наводи се „смањење прихвата избеглица из Сирије на нула, позивањем на закон о избеглицама из 1980. године“.

У другом одељку по тачкама представљен је план за депоратцију осуђених криминалаца страног порекла о чему је Трамп говорио током кампање. Такође, план предвиђа изградњу 1.989 миља дугог зида на граници са Мексиком, што је такође једно од Трампових обећања.

Кобах је иначе био један од аутора Националног система за регистрацију лица која улазе или излазе из земље (НСЕЕРС) који је успостављен након терористичких напада 11. септембра 2001. године. По систему у чијој је изради учествовао, они који улазе у САД из земаља „високог ризика“, морали су да буду испитани и да им се узме отисак прста.

Неки мушкараци, па чак и тинејџери од 16 година који долазе или потичу из земља високог ризика морали су лично да се јављају властима у одређеном временском периоду, слично осуђеницима који су пуштени на условну слободу. Управо такав систем Кобах поново предлаже.

Обамина администрација повукла је програм 2011. године уз објашњење да је постао сувишан уз остале програме и мере који су донети у склопу борбе против тероризма. Критичари су оптужили Обамину администрацију да је план повучен под притиском муслиманских заједница у Америци.

 

Извор: Блиц