Издвајамо Србија

БАЛКАН ЈЕ ЛЕГЛО ЏИХАДИСТА: Откривене локација исламистичких ћелија од Љубљане до Тетова!

На Балкану се налази више од сто исламистичких ћелија, а највише их је у Босни и Херцеговини, наводе безбедносни стручњаци

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред Босне и Херцеговине, где, према речима стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића, има око 64 кампа за обуку џихадиста, таквих ћелија и регрутних центара највише има у Македонији и на Косову.

Када је у питању централна Србија, главно упориште за врбовање џихадиста је у Новом Пазару и околини.

– Јака упоришта исламиста срећу се у Сјеници, Новом Пазару, Прешеву, Бујановцу и Медвеђи – истакао је раније Галијашевић за „Блиц“.

Према истраживањима америчког Центра за борбу против тероризма, два најопаснија регрутна центра на Балкану налазе се у Сарајеву и Зеници.

„Еуроблиц“ је недавно посетио и село Подгредина, које су полицијске снаге БиХ означиле као једно од „најопаснијих места за обуку вехабија“.

Мештани су тада испричали да се противе доласку вехабија у њихово село.

– Ту кућу на брду где се моле финансирао је неки човек из Аустрије и сада се ту скупљају. Када су неки празници, ту зна да буде и до 30 аутомобила – рекао је један од мештана.

Једно од најозлоглашенијих упоришта вехабија је и Горња Маоча (БиХ), где се својевремено вијорила и застава Исламске државе.

Центри за врбовање и обуку џихадиста наводно су откривени и у околини Љубљане, у Словенији, у Ријеци и Сплиту (Хрватска), Гусињу, Плаву, Улцињу (ЦГ), као и у Куманову и Тетову у Македонији.

„Фуркан“ главни центар у Србији?

Прошлог лета простор за молитве (месџид) „Фуркан“, у Новом Пазару, означен је као место проповедања радикалног ислама. Спрске безбедносне службе тада су назначиле да се не ради о регрутном центру за одлазак у рат у Сирији, али да се преко њега може доћи у контакт са борцима.

Извор:Информер.рс/Блиц