Свет

ПУТИН ЗАБРИНУТ ЗБОГ МОГУЋЕГ ПРЕОКРЕТА: Да ли ће Трампов сладак почетак имати кисео крај, ево због чега

Доналд Трамп у Русији добија такву телевизијску покривеност каква је углавном резервисана за Владимира Путина уз најпопуларније пропагандне описе који протеклу недељу прате новоизабраног председника као “човека од речи”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, унутар Кремља, почетна еуфорија око Путиновог обожаваоца у Белој кући полако се претвара у скептицизам да се било каква значајна достигнућа у односима са САД-ом могу постићи, сматрају четири висока званичника у Москви.

Вртлог контроверзи око наводног руског хаковања које је наредио лично Путин, а које је Трампу помогло да освоји изборе, као и процурели досије који имплицира да Кремљ наводно поседује компромитујући материјал о новом председнику, паралисали су Вашингтон, а закон који би увео још оштрије санкције Русима ужива двоструку подршку.

След догађаја навео је многе из Трамповог кабинета да се поставе чвршће према Русима у односу на оно што је Кремљ очекивао, тврде извори, а пише угледни „Блумберг“.

– Новонастала олуја мач је са две оштрице за Путина који се последњих 16 година бори да поврати својој земљи статус суперсиле, док је Русија поново у центру америчке пажње, што је пробудило критичаре руског председника – сматра Алексеј Чеснаков, некадашњи високи функционер Кремља, а данас саветник владајуће руске партије.

– У Кремљу је дошло до разумног преокрета у смислу очекивања. Вођство сада јасно разуме да учвршћивање веза неће бити једноставно и да ће нови скандали умањити такве шансе – каже Чеснаков.

Кремљ и остали званичници рекли су да ће се суздржати у коментарисању Трампових изјава и његових кандидата док не прође инаугурација. И сам Путин је ове недеље стао у Трампову одбрану. Он је рекао како су наводи из процурелог досије „очигледно фабриковани“, преноси „Блумберг“.

Тешко ми је да поверујем да је јурио по хотелима и састајао се са девојкама ниског морала, иако су сигурно најбоље на свету – рекао је Путин.

Руски званичници могли би намерно смањити очекивања од Трампа како би подрили сумње да су тајно потпомогли његову кампању.

Николај Патрушев, шеф руске обавештајне службе и дугогодишњи Путинов савезник, ове недеље је покушао да ублажи очекивања јавности од бољих односа са Америком. У анкети споведеној пре два месеца, готово половина земље очекује боље односе са САД „убрзо“ пошто Трамп преузме функцију.

– У таквом окружењу, не можемо говорити о радикалним променама у руско-америчким односим. Не гајимо илузије о изненадном ублажавању мера према Русији – рекао је Патрушев за владин званични лист.

Државни емитери, пажљиво контролисани од стране Кремља, такође извештавају да „нема потребе за илузијама“ иако и даље наводе како су тврђи ставови Рекса Тилерсона, кандидата за државног секретара, и Џејмса Матиса за министра одбране, само позирање које има за циљ да осигура одобрење Сената.

Андреј Кортунов, директор руског Савета за међународне односе, истраживачке групе постављене од стране Кремља, каже да Тилерсоново сведочење прошле недеље показује колико је дубок антируски сентимент у Вашингтону. Тилерсон, некадашњи шеф „Ексон мобила“, који Путина познаје од 1999. и који је од њега добио и медаљу 2012, назвао је Русију „опасном“ по америчке интересе.

– Звучало је као да је морао да потпише крвљу да је против Путина – рекао је Кортунов.

Матис, пензионисани генерал и кандидат за министра одбране, отишао је још даље ставивши Русију и њене покушаје да сруши НАТО на врх своје листе главних претњи. И Тилерсон и Матис су изнели ставове у супротности да појединим Трамповим изјавама о Русији и НАТО.

– Те разлике, удружене са Трамповом непредвидивошћу, почињу да брину Кремљ. Руско руководство дефинитивно преферира Трампа у односу на Клинтонову. Али, сада су забринути. Трамп је веома импулсиван и ствари доживљава лично, тако да би сладак почетак могао имати кисео крај – сматра Дмитриј Симес, председник Центра за националне интересе у Вашингтону.

 

Извор: Blic.rs