Србија

ОВО НАМ НИСУ РЕКЛИ – А САДА СЛЕДЕЋА ФАЗА И ШОК ЗА СРБЕ: Албанци крећу у напад и поделу Србије

Пре неколико дана је Фатон Клинак, председник удружења ветерана ОВК, рекао за локалне косовске медије да „уколико се не реши питање Албанаца на источном Косову (југ Србије), није искључена могућност избијања новог оружаног конфликта“.

Loading...

Ако узмемо у обзир ову претњу, намеће се питање: Да ли се спрема нова бура, овог пита на југу Србије?!

Наиме, датум који би поготово могао да буде критичан јесте 26. јануар, када се припадници ОВПМБ-а (Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца) спремају да обележе годишњицу (2001) када су се први пут појавили у јавности с поменутим ознакама, а иза свега тога стоји некадашњи командант ове терористичке организације Шефкет Муслиу, блиски сарадник Рамуша Харадинаја.

Подсећања ради, Муслиу је био ухапшен на Космету 2003. од стране Кфора и био је иза решетака до 2011, када је пуштен на слободу и од тада важи за човека који „обавља прљаве послове за Харадинаја“.

– Он се тренутно налази на КиМ, где је изузетно активан у организовању некадашних припадника терористичких организација, поготово после хапшења Харадинаја, с којим је у константном контакту. Ускоро следи годишњица, када постоји реална опасност да покушају да испровоцирају српске снаге безбедности на југу Србије како би изазвали озбиљнији инцидент – упозорава извор „Ало!“ из безбедносних структура.

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ Скупштине Србије, за „Ало!“ објашњава да опасност од могућих инцидената постоји.

– Приметно је у последње време да су се активирали бивши припадници ОВК са подручја Гњилана и да прете изазивањем сукоба, и то пре свега преко друштвених мрежа. Прво им је повод био Харадинај, али види се жеља да се изазове инцидент, мада им је маневарски простор сужен јер је ситуација на југу под контролом – наводи Дрецун.

Ко је Шефкет Муслиу

1998-1999. Као члан ОВК био је активан у „Црним орловима” Рамуша Харадинаја 1999-2001. Боравио на југу Србије, постао командант ОВПМБ-а 2001. Прешао у Гњилане 2002. САД га ставиле на црну листу 2003. Ухапшен од стране Кфора, осуђен на десет година затвора 2011. изашао из затвора.

 

Извор: Alo.rs

Loading...
loading...
loading...