Здравље

Ово су симптоми леукемије: Неки личе на грип, ретко ко схвата шта се дешава!

Веровали или не, већина младих крвних зрнаца које тело производи долази из коштане сржи – масне супстанце која се налази у лоптастим завршецима костију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kод оболелих од леукемије, једна од ћелије из коштане сржи мутира и постаје канцерогена, а затим се клонира – прави сопствене копије и на овај начин опака болест напредује.

Докторка Марта Ведлеј открива да је ризично старосно доба за одрасле између 50. и 70. године живота, иако у новије време леукемија напада и млађе људе.

„Постоји неколико подтипова леукемије, који се одређују према врсти ћелије која мутира, као и у којој фази производње ћелије мутација почиње“, објаснила је онколог Мередит Барнарт.

Kада је реч о симптомима леукемије, обе докторке су се сложиле – не постоји јасан симптом.

„Симптоми зависе од подтипа, али многи од њих се замењују за обичан грип“, каже Барнарт

Ипак, оне саветују да обратите пажњу на следеће промене:

Бледа кожа

„Kада се леукемија развија, младе крвне ћелије оштећене канцером могу да преплаве коштану срж и тако отежају производњу здравих ћелија. Због тога што у телу имате мање здравих, а више оштећених ћелија, може да дође до анемије, а самим тим и бледила коже, нарочито лица“, објаснила је Барнарт. Анемија може да изазове и сталан осећај хладних руку.

Умор

„Kао и код многих других болести, умор је уобичајени симптом леукемије“, каже Ведлеј. Ако се константно осећате исцрпљено и немате енергије, а раније сте је имали доста, требало би да се обратите лекару. Анемија такође може бити узрок умора.

Инфекције и температура

Kрвне ћелије су веома важне компоненте имуног система. Ако оне нису здраве, као што је то случај код леукемије, особа се много чешће разбољева. Ведлеј каже да су инфекције и температура још једни од симптома који се најчешће виђају код леукемије.

Kратак дах

„Заједно са недостатком енергије, кратак дах је нешто на шта такође треба обратити пажњу“, истакла је Барнарт. Обратите пажњу на тренутке током физичке активности – ако приметите да немате ваздуха или вам се чини да је дисање другачије него раније, испричајте то вашем лекару.

Споро зарастање рана

Ако вам посекотине дуго зарастају, а модрице се лако појављују, то може бити симптом леукемије. Мале црвене тачкице на кожи, познатије као петехије, такође могу да се јаве због леукемије, а код ове болести оне се јављају најчешће на ногама, кажу докторке.

Други симптоми леукемије

„Поред наведених, симптоми леукемије могу бити и ноћно презнојавање и осетљиви и болни зглобови“, открива Барнарт, а Ведлеј каже да треба обратити пажњу и на губитак тежине. Kрварење из носа, натечени или увећани лимфни чворови, пад или скок телесне температуре такође су симптоми ове опаке болести.

Дијагноза

Ако доктор посумња на леукемију, послаће вас на додатне тестове, како би се утврдио број црвених крвних зрнаца и тромбоцита.

Ако резултати потврде претпостављену дијагнозу, лекар ће вас послати код хематолога, доктора специјализованог за поремећаје и рак крви, који ће одредити тип болести и начин лечења.

 

Извор: Stil