Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ-ЗАХТЕВ СРБИЈЕ ОДБИЈЕН: Крвник и злочинац ХАРАДИНАЈ НА СЛОБОДИ!

КОЛМАР – Апелациони суд у француском граду Колмару одбио је захтев Србије за изручење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја. Харадинај је од данас на слободи!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за изручење Рамуша Харадинаја.

Фанцуски јавни тужилац има право да у року од пет дана да уложи Врховном касационом суду Француске.

9.19 – Харадинај је ушао у црну „бмw“ лимузину и одвезао се, док су присталице остале испред зграде суда и скандирале „УЧК“.

9.18 – Харадинајеве присталице испред зграде суда скандирају „Рамуш, Рамуш“.

9.15 – Харадинај се испред суда обратио присталицама.

9.12 – Како преносе приштински медији Харадинај се данас враћа на Косово.

9.09 – Суд је одбио захтев Србије о изручењу Рамуша Харадинаја! Харадинај је на слободи

9.07 – Директан пренос из суднице изненада је прекинут.

9.05. – Судија је ушла у судницу, сви су устали како би је поздравила, а Харадинај потом замало није промашио столицу када је кренуо да седне.

9.02 – Видно је нервозна и бранилац, адвокат Рамуша Харадинаја, која непрекидно лупа ногама о под суднице.

9.01 – Овога пута испред суднице није било Харадинајевих присталица, нити албанских застава. Харадинај све време нешто непрекидно записује у своју бележницу.

9.00 – У судници влада мук! Харадинај за разлику од претходних рочишта Харадинај делује забринутије и озбиљније.

8.57 – Рамуш Харадинај стигао у судницу.

8.40 – Испред зграде суда за сада се окупило неколико десетина грађана.

8.35 – Француске власти су испред суда у Колмару распоредили јаке мере обезбеђења.

Харадинаја спрско тужилаштво терети за бројне ратне злочине на Косову и Метохији крајем деведесетих.
У случају позитивног мишљења Истражног већа суда, односно сагласности са захтевом Србије, Харадинај би имао право да уложи жалбу на ту одлуку Врховоном касационом суду Франсуске, док коначну одлуку о изручењу доноси француска влада, рекла је портпарол суда у Колмару Сандра Ди Роса.

Уколико Апелациони суд у Колмару да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће, додала је ди Роса.

У том случају Харадинај це бити слободан да напусти Француску, а Србија не би имала право да се жали на одлуку.

У међувремену, председник Албаније Бујар Нишани потписао је указ којим је доделио држављанство Харадинају и његовој супрузи Анити.

Чим је објављено да це Харадинај добити документа из Тиране, појавиле су се спекулације да би он већ данас, за када је заказано ново, четврто, рочиште у Апелационом суду у Колмару, могао бити изручен Албанији, јер је постао њихов држављанин.

„Држављанство ту уопште није од значаја. Било би само у случају да је Харадинај држављанин Француске, а држављанство Албаније било би значајно ако би га Албанија кривично гонила. Такође, како је објаснио, ако би две или више држава тражиле екстрадицију, онда се узима и држављанство у озбзир када се одлучује којој држави ће се дати, али ни тада као кључни аргумент“, рекао је професор Правног факултета у Београду Милана Шкулиц.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Извор:Курир