ПРОФЕСОРКА ЈЕЛЕНА: Како нормална ствар постаде нешто изопачено?! – СРБИЈА ЈАВЉА

ПРОФЕСОРКА ЈЕЛЕНА: Како нормална ствар постаде нешто изопачено?!

Државо, има ли те?!

Пре неколико година, колега нам је причао како је чуо да ће наставницима бити забрањен физички контакт са ученицима. Слатко смо се насмејали томе, будући да радимо у музичкој школи. Када се ђак упише у први разред основне музичке школе, јасно је да ће наставник/наставница морати да му покажу како да држи инструмент, како да стане, у какав положај да намести шаку, прсте, руку итд. Како да све то уради ако не додирне дете?! Тако се ради од када је света и века. И, питали смо се откуд уопште инсинуације да то може да личи на „сексуално узнемиравање“ детета. Како нормална ствар постаде нешто изопачено?

Године пролетеше, а одговор се појавио. Чули сте, вероватно, за „Образовни пакет за учење о теми сексуалног насиља над децом за основне и средње школе у Србији“ који је „Инцест Траума Центар“ приредио, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Е, тамо се појавио један наставник виолине који злоупотребљава свој положај и професију:

Ова прича је једна од неколико, са стране 80 поменутог Образовног пакета. У првој, девојчицу од 9 година додирује очух „тако да јој је непријатно и збуњена је“, у другој је девојчицу која иде у први разред отац „миловао по телу и говорио да је воли највише на свету. Додиривао је по местима за које је учила у школи да су то „приватни делови тела“. Није знала шта да ради, јер је веровала да је отац воли.“ Нижу се приче „о сексуалном злостављању девојчица“, а поменута тема се обрађује уз песму Мирослава Мике Антића „Тајна“. Мике Антића, који је написао неке од најлепших стихова о љубави! Мало је, како видимо, потребно да се нормална ствар представи као нешто изопачено…

Не кажем да сексуално насиље у Србији не постоји. Не треба затварати очи пред чињеницама. Међутим, нису тачни ни подаци које је Инцест Траума Центар изнео у Пакету, а који кажу да „на узрасту од 10 до 18 година, у сваком школском одељењу у Србији постоје 4 детета која су преживела одређени вид сексуалног насиља и још 4 детета која познају некога коме се то догодило. У овом тренутку, 2 деце из сваког школског одељења изложено је сексуалном насиљу.“ То су изузеци, нису правила, и Србија није вест из таблоидног магазина. Свака част невладиним организацијама, али сумњам у њихове мотиве. Много је више породица које живе обичним/нормалним животом…таквим, да разни „Траума Инцест Центри“ ту немају шта да траже.

И, пре него што вам падне на памет шта би све школство у Србији могло да учини по питању великог броја малолетничких абортуса у Србији, малолетничких разбојништава и преступа, запитајте се – где су родитељи те деце? А, ако их нема на видику – зашто држава не реагује?

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: