Издвајамо Свет

ИНДИЈА ШОКИРАЛА МОНСАНТО: Друга најмногољуднија држава света одбацује Монсанто и прелази на производњу органске хране

Индија је на путу да постане  нација са потпуном органском пољопривредом? Пре само две године, у септембру 2014. године, индијска влада је покренула свој револуционарни Растриyа Крисхи Викас Yојана (Национални програм за развој пољопривреде), као начин да подстакну органску пољопривреду, и смањи зависност од хемијских средстава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У јануару 2015. године, држава Сиким је проглашена првом 100 процентном органском државом у земљи. Сиким производи 800.000 тона органских производа који су без штетних пестицида, хемијских ђубрива и отровних ГМО – што износи приближно 65 процената укупног приноса органских производа Индије.

Западна индијска држава Раџастан је покренула планове за то да хиљаде хектара земљишта посвети узгоју органских производа само неколико месеци касније. Њихов напор тежи борби против раширене протеинске неухрањености, и неодрживе праксе пољопривреде на бази хемијских ђубрива.

Друга западна индијска држава сада такође тражи да се придружи. Гоа је такође недавно најавила да ће се они трудити да смање употребу хемијских ђубрива и пестицида, а такође теже томе да пређу на 100 процентно органски узгој. Одсек за агрикултуру је покренуо план државног сектора под називом “Помоћ за коришћење органских инпута од стране фармера.“

Улхас Паи Какоде, директор пољопривреде, прокоментарисао је: “Ово је први корак који смо предузели у правцу органске пољопривреде у држави. Надамо се да ће све више и више пољопривредника усвојити праксу органске пољопривреде након искоришћавања ове шеме.“

Према овом новом плану, пољопривредници могу добити значајну помоћ од владе када је у питању добијање органских пољопривредних инпута, као што су органско ђубриво и био-пестициди. До 50 одсто средстава ће дати влада, али биће неких ограничења.

АнонХQ објашњава да ће ове бенефиције бити ограничене на 10.000 индијских рупија (ИНР) по хектару са максимумом до два хектара, или 20.000 ИНР по кориснику за све категорије пољопривредника по питању употребе органских инпута. Пољопривредници са малим парцелама, као 0,1 хектар, моћи ће да се кандидују за програм – који ће такође помоћи да се задржи традиција домаће пољопривреде малих размера.

Органска пољопривреда није ништа ново; њену традицију су, нажалост, претекле велике корпорације. У Индији је од давнина практикована органска пољопривреда и обезбеђивање квалитетне хране за потрошаче. Међутим, недавно оживљавање органске пољопривреде у Индији је углавном због све веће потражње за органским производима у западним земљама.

Тржиште органске хране и влакана расте невероватно брзим темпом, са неким проценама које сугеришу да се тржиште шири и до 25-30 одсто. Студија коју је спровела АССОЦХАМ, што је скраћеница од Удружене привредне коморе и индустрије Индије, указује на то да ће тржиште органске хране у Индији достићи 1,36 милијарди долара до 2020. године. Ова студија такође указује да се напори органске пољопривреде углавном фокусирају на зрневље и житарице.

Експоненцијални раст органског тржишта је чак довео произвођаче хране у САД до тога да плате своје пољопривреднике да пређу на органску праксу. Само у САД, продаја на органском тржишту се повећала за око 11 одсто – достижући невероватних 43,3 милијарде долара прошле године – што је око четири пута више од раста продаје укупне продаје прехрамбених производа.

Очекује се, такође, да органска пољопривреда у Индији настави да расте, нарочито када влада наставља да финансијски подржава настојања органске пољопривреде. Повећана свест и доступност органске хране су такође значајно допринели успеху органске хране. Осим тога, пораст у области здравствене свести и здравије промене начина живота су такође одиграли значајну улогу у расту и потражњи за органском храном.

 

Извор: Wебтрибуне.рс