Издвајамо Свет

ТРАМП ОДЛЕПИО! ИМА ТРИ ПЛАНА ДА УКРОТИ С. КОРЕЈУ, ПРВИ ЈЕ НАЈЛУЂИ: Суманути покушај убиства Ким Џонг Уна! (ВИДЕО)

С обзиром на то да у скорије време није реално очекивати да ће неукротиви лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун пристати да седне за преговарачки сто, а да су САД потпуно свесне да би превентивни напад или инвазија на Северну Кореју били крајње ризични и довели би до милионских жртава, у Вашингтону и Сеулу детаљно се разрађују три нова сценарија: убиство севернокорејског диктатора, размештање америчког нуклеарног оружја у Јужној Кореји и убацивање командоса у Северну Кореју који би изводили саботаже на нуклеарној инфраструктури.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све то је председнику Доналду Трампу предложило Веће за националну безбедност. Амерички и јужнокорејски војни аналитичари сагласни су да би ипак најефикаснија била ликвидација Ким Џонг-уна и највиших војних, партијских и државних функционера задужених за развој нуклеарног програма и балистичких ракета. На тај начин држава би била обезглављена и то би била прилика народу да се дигне на устанак и свргне са власти безобзирну диктатуру.

Америчка ТВ НБЦ дошла је до тих поверљивих информација преко високих обавјештајних војних службеника. Америчке специјалне јединице увежбавају Јужнокореанце како да убију Ким-а. Због тога је Пентагон послао у Јужну Кореју елитну јединицу Морнаричке Фоке – Тим Шест која је својевремено ликвидирала у Пакистану вођу Ал-Каиде Осаму бин Ладена. Та јединица, између осталог увежбава јужнокорејске командосе како да отму или убију Ким Џонг-уна и његове најближе сараднике.

Сонг Јунг-моо, министар одбране Јужне Кореје, признао је у парламенту како ће специјалне јединице Спартан 3000 бити спремне за деловање већ до 1. децембра. Јединица је кључна за реализацију плана названу “Корејска масовна казна и одмазда” којој је циљ елиминирација Ким Џонг-уна. Већ је разрађена тактика поделе Пјонгјанга на неколико округа како би се потом уништио сваки за кога се верује да се у њему скрива Ким Џонг-ун. Професор Ерик Гомез, аналитичар за војна питања на америчком институту Кејто, врло је међутим сумњичав у успех такве мисије.

„Требало би најприје тачно утврдити место где се налази Ким Џонг-ун и онда одмах деловати како не би могао да промени локацију. Али недавно се открило да се Ким, како би сакрио своје кретање, вози у аутомобилима који припадају неколицини партијских и државних службеника. Не треба заборавити да САД нису успеле да убију ни бившег председника Ирака Садама Хусеина, а некмоли ће Кима. Стога постоји велика вероватноћа да ће такав покушај ликвидације пропасти јер амерички и јужнокорејски обавештајци никада нису успели да продру међу средње, а камоли међу више севернокорејске политичке и војне структуре. Такође, потпуно је погрешна претпоставка да ће се севернокорејска војска распасти ако Ким буде убијен.”

Уз отмице и ликвидирање севернокорејских функционера, задатак специјалаца Спартан 3000 је да неутралишу војне системе командовања и усклађено деловање против најважнијих нуклеарних постројења у Северној Кореји. Није то међутим први пута да се Сеул заноси идејом како може уништити владајуће језгро Северне Кореје. Уместо Кима, јужнокорејски специјалци убили су своје инструкторе. Након што су крајем шездесетих година севернокорејски командоси напали председничку палату у Сеулу, Јужна Кореја одлучила је да узврати истом мјером.

Мобилисирали су најокорелије убице и криминалце, од којих су због тога многи пуштени из затвора, те су их обучили како да се ушуњају у Пјонгјанг и ликвидирају Ким лл-Џонга, оца данашњег властодршца. Али, након што је процијењено да таква мисија нема никаквих шанси на успех, од ње се одустало што довело до побуне добро увежбане рпбојашке јединице. Умјесто Ким Ил-јонга, убили су своје војне инструкторе, упали су у Сеул те тамо направили прави мали дар-мар.

Ту застрашујућу епизоду владе у Сеулу децењама су држали у тајности, али, након што су сада одлучили поновно да увежбавају атентат на Кима, открило се како је завршила прва таква мисија. С обзиром да није баш уобичајено да једна влада најављује како ће да убије шефа друге државе, нема сумње да вест о припремама за атентат на Ким Јонг-уна има за циљ застрашивање и јачање психолошког притиска на Пјонгјанг.

Експерти за тајно ратовање најављују да би такве елитне јединице, уз помоћ хеликоптера и транспортних авиона, могле упадати на територији Северне Кореје и тамо изводити разне диверзије.

 

 

Извор: Курир.рс / Телеграм.хр