Издвајамо Свет

ТРАМП НАОРУЖАВА ЈУЖНУ КОРЕЈУ ДА ЗАПЛАШИ КИМА: Одобрио испоруку оружја вредну „МНОГО МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА“

Фото: Јутјуб

ОДОБРИО ИСПОРУКЕ ОРУЖЈА ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ ЗА „МНОГО МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА”

Немачка канцеларка спремна да подржи увођење нових санкција против Пјонгјанга и сматра да ће то бити довољно да се севернокорејске власти уразуме и да се криза разреши без рата
ДОНАЛД Трамп је обавестио Ангелу Меркел да Пентагон и Бела кућа разматрају „све варијанте” решења кризе изазване севернокорејским ракетним и нуклеарним пробама.

А.Меркел (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бела кућа је поводом њиховог телефонског разговора саопштила:

„Лидери су размотрили неодговорно и опасно понашање Северне Кореје и указали на значај тесне сарадње у оквирима Уједињених нација. Председник Трамп је рекао да последња севернокорејска провокација (проба хидрогенске бомбе – Факти) само учвршћује одлучност међународне заједнице да се супротстави забрањном деловању Северне Кореје. Размотрене су све варијанте реаговања на севернокорејску претњу”.

И Берлин се осврнуо на овај разговор, али не у форми саопштења. Портпарол Меркелове, Штефан Зајберт, изјавио је:

„Федерална канцеларка је потврдила да је Немачка спремна да се у оквирима ЕУ залаже за нове, додатне оштре санкције ппротив Северне Кореје. Притом је изразила увереност да међународна заједница управо таквим ограничавајућим мерама може присилити Пјонгјанг да поштује међународно право. Циљ санкција треба да буде управо мирно разрешење конфликта”.

Бела кућа је додатно саопштила да је Трамп одобрио испоруке Јужној Кореју велике партије оружја и војне опреме у вредности „много милијарди долара”.

Истовремено је признала да је Трамп укинуо ограничења на тежину – самим тим, и снагу – пројектила које ће САД држати на територији Јужне Кореје.

Није прецизирано да ли се ово односи ракете са бојевим главама са класичним експлозивом или на `нуклеарне главе`.

Амерчки лидер се у телефонском разговору са јужнокорејским колегом договорио о „даљем јачању заједничких војних могућности”.

 

Извор: Факти.рс

БОНУС ВИДЕО