Србија

БИСЕРКО: Чека се договор Трампа и Путина да Србија припадне Русији

Изјаве Ивица Дачића о томе да Србији нису пријатељске земље Француска, Немачка, Велика Британија, заједно са апелом једног дела Српске православне цркве да се не одустаје од Косова, као и изјаве председника Србије Александра Вучића о Хрватској…

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

… говоре да Србија нема намеру да своју енергију концентрише на оно што званично заговара као своју политику – чланство у Европску унију, оцењује за Данас Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права.

Говорећи о притисцима великих сила на земље које нису признале Косово, Ивица Дачић је прексиноћ директно поменуо САД, Велику Британију и Француску.

„Ја не могу да кажем да су нам то пријатељи, нек извини председник Вучић, они не раде за наше интересе, они раде против наших интереса. Могу да их поштујем као партнере, али далеко од тога да су пријатељи“, истакао је Дачић и додао:

„То су велике силе, мисле да је самим тим што је неко из Стејт департмента могу да диктирају услове овде. Америка ће да анализира нашу војну сарадњу са Русијом, ако нешто имају да нам кажу, нека дођу Доналд Трамп или Рекс Тилерсон па нека кажу, нећу да слушам да ми то говори Брајан Хојт Ји, он може код мог помоћника, заменика…“. С друге стране, навео је Дачић, „Руси јесу наши пријатељи, наша браћа“.

Саговорница Данаса Соња Бисерко истакла је да је очигледно да српски званичници чекају на промене на глобалном плану.

– Још увек се чека на промену спољних околности у којима би се Владимир Путин и Доналд Трамп договорили о својим интересним сферама на Балкану, где би, како се прижељкује, Србија остала под руском интересном сфером. Уосталом, о томе се спекулисало у Трамповој предизборној кампањи и нису случајно осванули билборди у Србији Трампе – Србине – закључује за наш лист председница Хелсиншког одбора за људска права.

Саговорница београдског листа тумачила је Дачићеву изјаву у којој је рекао да су „пре десет година многе земље признале Косово под притиском“.

„Прошло је десет година, а Косово није заокружило независност и неће никада заокружити док год је Србија оваква каква јесте, док год је Србија са оваквом влашћу, док год неће да прави компромисе на штету своје државе. Русија неће дозволити да Косово постане члан УН јер има право вета“, напоменуо је Дачић.

Говорећи о лобијима, Дачић је истакао да је, када је био у Вашингтону, поред Трамповог саветника за националну безбедност Х. Р. Мекмастера седео Барјактари, који је пореклом са Косова.

„За нас је једино решење да се разговара са Трампом и са новом администрацијом јер Стејт департмент то никада неће покренути са мртве тачке“, нагласио је Дачић.

 

Извор: Danas.rs