Издвајамо Свет

БРАВО! ЕВРОПСКА УНИЈА У ШОКУ – ОРБАН ОДЛУЧИО: Мађарска мења Устав и не слуша наређења из Брисела!

У Мађарској је покренут поступак за промену Устава, како је јуче најавио и премијер Виктор Орбан, јавља репортер Н1 из Будимпеште. Промене треба да се односе на то да одлуке мађарске владе имају предност у односу на оне заједничке које доноси Европска унија.

Поступак промене Устава требало би да траје око три недеље, после чега би требало да буде одржана седница мађарског парламента на којој би те измене Устава биле и усвојене. Очекује се да владајући Фидес обезбеди потребну већину, будући да им за двотрећинску већину недостају само три посланика.

Што се резултата референдума тиче, у Мађарској и даље траје полемика да ли је референдум био успех или неуспех. Западни медији извештавају да Орбан није успео да обезбеди довољну излазност, која је била око 43 одсто. С друге стране, мађарски медији извештавају о великој победи пошто је 98 одсто изашлих заокружило „не“, како је прижељкивао Орбан.

Министар спољних послова Хрватске такође је коментарисао референдум у Мађарској, рекавши да показује да постоји „другачије мишљење“ када је реч о мигрантској кризи.

Ковач је рекао да је Хрватска прихватила обавезу прихваћања до 1.600 миграната.

 

Извор:Миодраг Совиљ, Н1