Србија

Ударна вест! НА КОСОВО СТИЖЕ НАТО ВОЈСКА: Почињу специјалне операције!

Међународне војне снаге на Косову и Метохији, Кфор, крајем августа и у септембру извешће вежбу оперативне пробе, због које ће привремено бити повећан број јединица и војника на терену.

Кфор је саопштио да ће на вежби учествовати додатне резервне трупе из других савезничких земаља НАТО-а, укључујући Албанију, Бугарску, Грчку, Италију, Румунију, Турску и Велику Британију и да оне на Косово стижу до краја августа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инфраструктуру неопходну за њихов смештај успоставиће мали војни контингент из Уједињеног Краљевства који треба да допутује на Косово 13. августа.

Вежба ће бити одржана од 30. августа до 8. септембра. Обухватаће сценарије контроле масе и нереда, активности везане за слободу кретања и безбедносне операције чији је циљ одржавање високог нивоа приправности.

По завршетку вежбе, све додатне снаге ће напустити КиМ и вратити се у своје матичне земље.

„Ово представља рутински догађај, под називом „OPREH Level II“ (Оперативна проба другог нивоа). Трупе из савезничких земаља тренирају заједно са јединицама Кфора у оквиру оперативних резервних снага“, пренели су из команде међународних војних снага.

Додатне резервне снаге НАТО-а могу да буду позване у мало вероватном случају да Кфору затреба помоћ у спровођењу мандата УН који подразумева одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову.

Из Кфора додају да локалне заједнице могу да примете повећано кретање возила, као последицу транспорта оклопних возила, док јединице пристижу током припреме.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС