Издвајамо Србија

ИЗА КУЛИСА ГЛАСАЊА У УН: Ко је Јеремићу дао „црвене картоне“ и како су Русија и Кина у финишу промениле ОДЛУКУ

Српски кандидат за генералног секретара УН Вук Јеремић у финалном гласању добио је два негативна гласа од сталних чланица Савета безбедности – САД и Велике Британије, док су се о његовој кандидатури позитивно изјасниле Русија, Кина и Француска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од почетка гласања за новог генералног секретара Бан Ки Муна подршка САД-а, испоставиће се, била је кључна у избору наследника Бан Ки Муна. У свих шест кругова Америка је делила негативне гласове Јеремићу, да би јој се у последњој рунди придружила и Велика Британија.

Како се спекулише у дипломатским круговима, о српском кандидату су се негативно изјаснили још Малезија, Венецуела, Нови Зелеанд и Уругвај. Ове чланице СБ УН немају статус сталних, самим тим ни право вета, па њихови гласови на крају нису били кључни.Снажну подршку Јеремић је све време уживао од Кине и Француске, а позитивне гласове током целог процеса добијао је и Русије, иако је званична Москва имала свог фаворита бугарску кандидаткињу Ирину Бокову.

Кандидатуру Јеремића, који је на крају имао осам позитивних гласова, подржале су још Шпанија, Ангола, Украјина, Египат и Сенегал.Победа Португалца Антониа Гутереша помало је и изненађење, мада је кроз целу трку био први. Проблеме његовом избору правили су негативни гласови Кине и Русије, које нису желеле да на челу највеће светске организације дође кандидат из земље чланице НАТО-а.

Све време се спекулисало да би на победу Гутереша Русија могла да уложи вето, а пред само гласање амбасадор те земље у УН-у Виталиј Чуркин изјавио је да се они залажу да нови генерални секретар буде жена из источне Европе. Судећи по његовим речима, постојала је чак могућност да се Бан Ки Муну продужи мандат за још једну годину.

Ипак, унутар Савета безбедности постигнут је компромис и за генералног секретара УН изабран је Антонио Гутереш. Негативне гласове „повукле“ су Кина и Русија и у финалној рунди биле уздржане према његовој кандидатури. Португалац је, на крају, имао 13 позитивних гласова, два уздржана и ниједан негативан.

Извор:Блиц