Регион

Колинда опет шокира: Постоји проблем са Русијом, али највећа претња је наш комшилук!

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић дала је интервју за магазин „Дифенс њуз“, у ком је причала о стању у региону, као и о спољнополитичкој политици своје земље. Према њеним речима, навећа безбедносна претња Хрватској долази из комшилука, тачније из Босне и Херцеговине у којој, како каже, влада нестабилност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Босна и Херцеговина је земља у којој влада нестабилност, и која као држава још није потпуно политички еманципована. Република Српска је недавно одржала референдум о националном дану, али ми то видимо као потенцијални први корак према низу референдума или чак према независности. Уколико се одлуче на тај корак, биће реакција и из Федерације БиХ, због чега потенцијално гледамо ка новом сукобу – рекла је Грабар-Китаровић за „Дифенс њуз“.

Хрватска председница осврнула се потом и на Русију, коју је такође повезала са „нестабилношћу у комшилуку“.

– С обзиром је Русија прилично укључена у хибридно ратовање, те између Кремља и Милорада Додика постоје снажне везе, у том сукобу имали бисмо руски утицај: кроз оружје, тактику, обавештајни рат информацијама и дезинформацијама – поручила је Китаровић.

Китаровић сматра да постоје и друге претње за БиХ.

– Неке друге земље се уплићу у БиХ. Не мислим само на политичко уплитање, већ и на уплитање у начин живота. Ислам који смо познавали у Босни и Херцеговини се мења, постаје радикалнији, посебно у сеоским подручјима. Мења се начин живота, чак и изглед људи у смислу одевања и понашања, као и много ригидније интерпретације вредности ислама – рекла је председница Хрватске.

У интервјуу је подвукла како је управо због тога кључно задржати стабилност исламске заједнице у БиХ, али и у Хрватској.

– Ми у Хрватској имамо малу, али веома активну и изврсну исламску заједницу која даје све од себе како би управљала процесима у региону и изоловала радикале, фундаменталисте, очувала међуетничку и међурелигијску комуникацију и пуну интеграцију исламске заједнице. Не асимилацију, већ интеграцију у обично хрватско друштво – изјавила је Грабар-Китаровић.

Хватска је на добром путу да испуни жеље Доналда Трампа, и повећа издвајања за одбрану земље. Хрватска председница потврдила је да ће земља послати одређен број војника у Литванију наредне године, који ће у војним вежбама НАТО алијансе на границама Русије учествовати у склопу немачког контигента.

– То је одговор на размештање руске војске дуж граница НАТО – рекла је Грабар-Китаровић, изговоривши реченицу која вероватно највише нервира руског председника Владимира Путина.

Хрватска председница је потом рекла да Хрватска тако нешто „радије не би чинила“.

– Било би нам драже да није дошло до тога, али јесте. Чини ми се да људи траже јасне и видљиве сигнале, а то је у овом случају присутност војске на терену – рекла је Китаровић, али и додала да су подједнако важни и разговори који се о томе воде у позадини.

– Важно је и позитивно укључити Русију упркос атмосфери коју стварају Кремљ и Владимир Путин. Морамо да их уверимо да наше поступање није усмерено против Русије, него према заштити територија чланица НАТО, јер је то пре свега одбрамбени савез који не жели ни дестабилизацију ни окупацију у било којој земљи која би била претња Русији – рекла је Китаровић.

Хрватски медији, на челу са магазином „Експрес“, пре неколико дана објавили су да ће Русија увести санкције Хрватској, и то пре свега због подршке коју је премијер Андреј Пленковић упутио Украјини.

„Експрес“ је насловном страном на којој монтирани Путин показује средњи прст уз наслов „Хрвати, биће вам жао“, пише како Русија спрема освету Хрватској, и то у виду удара на туризам, односно отказивања великог броја аранжмана за 2017. годину, али и друге санкције које ће пре свега нашкодити економији Хрватске.

 

Извор: Defence news, Блиц