Издвајамо Србија

ПОНОС СРБИЈЕ: Наши војници одликовани медаљама Уједињених нација!

Медаље припадницима српског контингента уручили су заменица специјалног представника генералног секретара УН за ЦАР Дајан Корнер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На свечаности одржаној данас у војној бази „Морава“ у Бангију, главном граду Централноафричке Републике, контингенту Војске Србије уручене су медаље за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација (MINUSCA).

Медаље припадницима српског контингента уручили су заменица специјалног представника генералног секретара УН за ЦАР Дајан Корнер, заменик команданта војних снага MINUSCA генерал-мајор Даниел Сидики Траоре и Директор подршке мисије, Милан Тројановић.

Корнер се захвалила на изузетним резултатима које је српски контингент, односно српска војна болница постигла у пружању медицинске подршке војној, полицијској и цивилној компоненти мисије, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Она је нагласила значај учешћа Војске Србије у седам мултинационалних операција УН и три ЕУ, као и податак да бројем жена у контингенту (24) процентуално предњачимо међу контингентима у овој мировној мисији и да Војска Србија већ иде у корак са Резолуцијом УН 2242 и петогодишњим планом УН да се дуплира број жена у мисијама.

На свечаности су посебно истакнути резултати које је постигла српска војна болница у мисији MINUSCA.

Од почетка ангажовања, децембра 2014. године, прегледано је преко 19.600 пацијената из преко 100 различитих земаља, извршено је 115 операција у општој анестезији, од тога 48 су били пацијенти са задобијеним повредама од упуцавања и експлозивних направа, а 65 живота је спашено пацијентима, који су примљени у болницу у критичном стању.

У мисији МИНУСЦА осим 68 припадника Српске војне болнице, ангажована су и два официра на штабним дужностима и два официра на дужностима војних посматрача.

Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године и тренутно је ангажована четврта ротација српских мировњака.

Извор:Телеграф.рс / Танјуг