loading...
Издвајамо Србија

ПОНОС СРБИЈЕ: Наши војници одликовани медаљама Уједињених нација!

Медаље припадницима српског контингента уручили су заменица специјалног представника генералног секретара УН за ЦАР Дајан Корнер

На свечаности одржаној данас у војној бази „Морава“ у Бангију, главном граду Централноафричке Републике, контингенту Војске Србије уручене су медаље за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација (MINUSCA).

Медаље припадницима српског контингента уручили су заменица специјалног представника генералног секретара УН за ЦАР Дајан Корнер, заменик команданта војних снага MINUSCA генерал-мајор Даниел Сидики Траоре и Директор подршке мисије, Милан Тројановић.

Корнер се захвалила на изузетним резултатима које је српски контингент, односно српска војна болница постигла у пружању медицинске подршке војној, полицијској и цивилној компоненти мисије, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Она је нагласила значај учешћа Војске Србије у седам мултинационалних операција УН и три ЕУ, као и податак да бројем жена у контингенту (24) процентуално предњачимо међу контингентима у овој мировној мисији и да Војска Србија већ иде у корак са Резолуцијом УН 2242 и петогодишњим планом УН да се дуплира број жена у мисијама.

На свечаности су посебно истакнути резултати које је постигла српска војна болница у мисији MINUSCA.

Од почетка ангажовања, децембра 2014. године, прегледано је преко 19.600 пацијената из преко 100 различитих земаља, извршено је 115 операција у општој анестезији, од тога 48 су били пацијенти са задобијеним повредама од упуцавања и експлозивних направа, а 65 живота је спашено пацијентима, који су примљени у болницу у критичном стању.

У мисији МИНУСЦА осим 68 припадника Српске војне болнице, ангажована су и два официра на штабним дужностима и два официра на дужностима војних посматрача.

Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године и тренутно је ангажована четврта ротација српских мировњака.

Извор:Телеграф.рс / Танјуг