Издвајамо Свет

Путин Орденом Дружбе Кустурици уздигао СРБИЈУ до САД и Кине

РУСКИ лидер Владимир Путин данас је – на Дан народног јединства – у Великом кремаљском дворцу уручио државне награде.

Уручио је и три Ордена Дружбе. Могло би се рећи: само три Ордена Дружбе. Јер, добили су га само три странца.

Из три земље чији избор је понајмање случајан. То су: Сједињене Државе, Кина и Србија.

Орден је добила Американка Сјузан Лерман, председник инвестиционе компаније „Лерман Ел-ел-си“. Њој у част, Путин је посебно говорио о руско-америчким односима.

Прво је оценио да су на „озбиљним искушењима, али да две земље зближавају културне везе.

Посебно је нагласио да и у Русији и у САД постоје људи који теже јачању њихових односа, што „даје наду да ће бити обновљени у пуном обиму“:

„У Русији постоје људи који поштују и воле САД и њихову културу, а у Сједињеним Државама они који поштују и воле руску културу. То даје наду да ће се односи де земље побољшати“.

Ниво руско-кинеских односа назвао је „невероватно високим“. Учинио је то приликом уручивања државне награде РФ директору Кинеског државног Великог позоришта Чен Пину.

Трећи награђени је био Емир Кустурица. Тиме јесте био издвојен он, али је Србија – преко њега – на неки начин дигнута до нивоа САД и Кине.

Након што је од Путина примио Орден Дружбе (пријатељства), који је добио за јачање пријатељства и сарадње међу народима и за популаризацију руског језика и културе у свету, славни режисер се захвалио на руском:

„Поштовани Владимире Владимировичу, када смо се први пут срели, ја уопште нисам знао руски. Приликом другог нашег сусрета – знао сам тек понешто. Сада вам се на руском захваљујем на овом Ордену“.

У наставку је рекао: „ово је за мене веома велико признање јер сматрам, а и верујем у то, да је председник Руске Федерације – Владимир Владимирович – човек који је унео равнотежу у светску политику“.

Додао је да жели да што чешће долази у Русију и да у њој сними филм.

 

Извор: факти.орг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930