СРБИЈА ЈАВЉА

Шта се крије иза војних вежби Србије и Русије?

Руски авиони на Паради Победе (фото:ЈуТјуб)
Прст у око Западу – две велике војне вежбе српске и руске војске одржале су се на тлу Србије за само два месеца, у септембру и октобру ове године.
За почетак, руски и српски падобранци и ове године одржали су заједничке вежбе, али овај пут у Србији.

Реч је о вежби под називом „Словенско братство“, која је прошле године одржана на полигиону „Рајевски“ у близини Новоросијска у Русији. Међу 700 војника тада је било и 60 припадника ВС и неколико стотина белоруских војника. Врхунац вежбе био је десант више од 250 падобранаца у близини Краснодара из три авиона „иљушин 76“ и још седам других транспортних авиона, као и из хеликоптера Ми-8. Десант је извођен са висине од 1.500 метара. У вежби су учествовала и два авиона Сухој Су-24, два ловца Миг-29 и шест хеликоптера Ми-8.

Ове године, војску Србије представљали су  припадници 63. падобранског батаљона из састава Специјалне бригаде, док су из Русије били припадници Седме ваздушно-десантне дивизије са северног Кавказа. Ова јединица, позната као „козачка“ и „планинска“, има богато ратно искуство из сукоба у Чеченији и Грузији 2008. године.
Српско-руске војне вежбе, иако нису новитет, овог тренутка падају у специфичном политичком тренутку – и у Србији и у свету – па су изазвале реакције Запада, посебно што се одржале чак две у веома кратком року.
Анлитичар Душан Јањић подсећа да су до сада потписани споразуми о војно-техничкој сарадњи Србије и Русије који обухватају око 100 активности, али се пита: због чега се то крије?
– Политичари, престаните да играте жмурке! Такве активности не крију се у Москви, а знају то јако добро и у НАТО. Оволика војна активност између Србије и Русије поставља питање да ли је то баш војно неутрално понашање? Нова влада мора да разуме промењене околности, и у наредне две године војна неутралност мора да се додатно избалансира у корист НАТО – каже Јањић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошле године у октобру одржана је прва заједничка вежба БАРС на аеродрому „Приволжски“ и полигону „Ашулук“ код Астрахана у Руској Федерацији. Тада је остварено више од 20 часова налета мешовитих посада у авионима МиГ-29 и хеликоптерима Ми-8.

Том приликом, пилоти ловачке авијације гађали су ракетама ваздух-ваздух Р-73 циљеве САБ-250 на висинама од 9.000 метара и ракетирали земаљске циљеве невођеним ракетним зрнима С-8. Њихове колеге, пилоти Ми-8, ракетирали су циљеве на тлу такође невођеним ракетним зрнима С-8.

Извор: Блиц