Издвајамо Регион

БАЈДЕНОВ ПОЗИВ УЗДРМАО ЗАГРЕБ: Последњи пут када је Америка тако интервенисала…

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Хрватски премијер Андреј Пленковић у Пазину је, у уторак увече, коментарисао прес конференцију српског премијера Александра Вучића, поводом хрватске блокаде једног од поглавља у преговорима с ЕУ, а осврнуо се и на свој разговор с америчким потпредседником Џоом Бајденом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нисам слушао конференцију, само сам кратко обавештен да ју је Вучић, председник владе Србије, одржао. Дакле, ствари су врло јасне и транспарентне, Србија је у процесу приступних преговора, постоји низ поглавља, критеријума које треба испунити; сматрам како је Србија на путу да то испуни. У том контексту одређена су поглавља за која је Хрватска дала сагласност да се данас отворе, а у погледу питања поглавља о култури и образовању, Хрватска је задржала резерве због одређених аспеката о образовању мањина и школским уџбеницима“, рекао је Пленковић.

На новинарску молбу да потврди да ли се чуо с америчким потпредседником Џоом Бајденом, о чему је Вучић у свом обраћању такође говорио, Пленковић је одговорио како је то тачно.

„Послеподне сам разговарао с потпредседником Бајденом о ширем контексту питања ситуације на југоистоку Европе, важној улози Хрватске као чланице НАТО и ЕУ, која својим искуством може помоћи нашим суседима на том путу и, наравно, искористио сам прилику да му захвалим на квалитетној сарадњи коју је он у свом осмогодишњем мандату имао с Хрватском. Још једном смо утврдили врло квалитетне односе и нашу конструктивну улогу према земљама југоистока Европе, које су за нас приоритет, па кад је и контекст проширења Европске уније. То је процес који држимо увек високо на дневном реду, и где ћемо помоћи нашим суседима да испуне нужне критеријуме“, рекао је Пленковић.

Новинари су га питали је ли било речи и о хрватској блокади преговора.

„Било је врло начелно говора, не о блокади, него о ономе што сам рекао, о процесу приступних преговора, и како да у том целом контексту Хрватска буде од помоћи суседима, рекао је Пленковић.

Разговор Бајдена и Пленковића изазвао је велику пажњу и међу страним дипломатама, акредитованим у Загребу.

„Очекивали смо да ће сада Хрватска бити кооперативнија и показати добру вољу за отварање поглавља 26. Искрено, зачудила ме ова одлука која је на трагу бивше администрације“, рекао је за Јутарњи високи дипломата једне земље чланице ЕУ.

За подсетити је да је америчка администрација слично реаговала и приликом словеначке блокаде Хрватске, која је увелико отклоњена кад је Вашингтон упозорио словеначке политичаре како је време да се нађе решење за гранични спор.

Извор:Јутарњи.хр