Издвајамо Регион

СРБИ ИЗ ХРВАТСКЕ ПРОТИВ ЗАХТЕВА О ПОВРАТКУ ИКОНА: Ако не знају ко нам напада цркве, шта ће им иконе

У саопштењу Удружења Срба из Хрватске достављеном медијима се наводи да у тој земљи и даље постоји недовољна брига институција културе које се баве овом проблематиком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Удружење Срба из Хрватске сматра апсурдним захтев званичног Загреба да Србија врати иконе и друге богослужбене предмете који су пренети током сукоба и тако спашени од сигурног униште, док упркос обећањима хрватске стране још постоје напади на објекте и свештенско СПЦ у тој земљи.

„Зато сматрамо да је апсурдан захтев да се врате иконе и други богослужбени предмети који су пренети у Србију и тако спасени од сигурног уништења. Ако нису у ситуацији да открију починиоце досадашњих насртаја на црквене објекте, како планирају заштитити то културно благо када би дошло до његовог повратка“, наводи се у саопштењу.

Из Удружења Срба у Хрватској постављају питање шта је са оним делом културног блага које је после прогона Срба остало у Хрватској, и сада му се губи сваки траг?

„Где је завршило око 7.000 икона које су нестале у ратном вихору током деведесетих у Хрватској?! Нису само нестале иконе, већ и богослужбене књиге, архивска грађа и много тога још што је припадало Србима“, наводи се даље у саопштењу.

Удружење Срба у Хрватској сматра да би у оваквим околностима било неодговорно испунити ове захтеве, јер би онај који би ту улогу преузео на себе преузео и саму одговорност.

Тим више јер, како додају, иконе нису само уметничко благо, оне су и култни предмети и њихов је власник најпре СПЦ, а онда и српски народ.

„Повратак културних добара у Хрватску регулисан је и Протоколом потписаним 23. марта 2012. у Загребу. У оквиру овог Протокола налазио се и списак са подацима о 1.065 предмета који су тема повратка. Коначан списак, поред сакралних дела, садржи и архивску грађу из манастира СПЦ са територије Хрватске. Реч је о предметима који имају духовну вредност за православне вернике са тог подручја“, пише у саопштењу, које је потписао генерални секретар Удружења Милојко Будимир.

Питање повратка културног блага у Европском парламенту још су раније покренули хрватски посланици Тонино Пицула и Дубравка Шуица, условљавајући Србију за повраћај преосталих драгоцености са захтевом да то буде део преговарачког пакета за улазак Србије у чланство ЕУ.

Према њиховој рачуници до 1993. из Хрватске је „отуђено“ 22.829 музејских предмета и 3.097 културних добара. Иако је до тада највећи део био враћен то није задовољило хрватске посланике.

Ново условљавање Хрватске око отварања Поглавља 26 да се врати и однето културно благо представља само наставак раније политике која је у тужбу против Србије за геноцид унела и крађу културног блага.

„Наша очекивања од нове хрватске владе била су да ће најпре покренути питање достојанственог повратка оних којима је то културно благо припадало и тако испунити обавезе које је преузела Хрватска затварајући Поглавље 23 „Правосуђе и темељна људска права“.

Тада представници Срба у Хрватској па ни Србија нису условљавали Хрватску иако су за то имали све аргументе, пише такође у саопштењу.

Очекивања су била и да ће Хрватска као чланица ЕУ прихватити стандарде који вреде у свим цивилизованим земљама у свету и тако испунити преузете обавезе из билатералних и међународних уговора, а посебно Бечки споразум о сукцесији из 2001. године. Нажалост од када је Хрватска постала пуноправна чланица ЕУ стање за Србе у Хрватској као и за оне у избеглиштву не само да се побољшало него је постало још теже.

Избегли и прогнани Срби из Хрватске већ дуже време чекају да се заустави својатање српске културне баштине и да се коначно стави тачка на покушај уцене Хрватске, која тражи да улазак Србије у Европску унију буде условљен и враћањем уметничког блага.

Извор:Танјуг