Занимљивости Издвајамо

СВЕТ СТРЕПИ ОД ЊЕГОВИХ ПРЕДВИЂАЊА: На данашњи дан рођен је НОСТРАДАМУС. Ево како је постао ПРОРОК

На данашњи дан, 14. децебра 1503. године, рођен је француски астролог, лекар и најпознатији пророк у историји, Мишел де Нотр-Дам, познатији као Нострадамус. Рођен је у Сент Реми де Прованс у Француској покрајини Прованса, а презиме Нотр Дам упућује на место одакле потиче његова породица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почетак образовања Мишел је стекао захваљујући свом деди који је био доктор који је много знао о лековитом биљу, поред чега га је учио и латинском, грчком и хебрејском језику, као и математици и астрологији. Након смрти његовог деде, родитељи га шаљу на даље школовање у Авињон где је показао велико интересовање за астрологију. После школовања у Авињону, Нострадамуса родитељи шаљу 1522. године на студије медиције у Монпељеу, где докторску лиценцу добија три године касније, како би могао да лечи оболеле од куге у сеоским деловима Француске.

Нострадамус се 1534. године жени младом девојком из високог друштва, о којој се не зна готово ништа. Иако је он био доктор није могао да спасе своју жену и њихово двоје деце од куге која је дошла у Аген, где је Нострадамус живео са својом породицом. Ова трагедија оставила је неизбрисив траг у његовом животу. Након породичне трагедије, Нострадамус је проживљавао тешке године, све док се није настанио у месту Салон, после страшне епидемије куге која је захватила целу Провансу, где је Нострадамус као лекар помагао колико је могао.

У Салони се оженио богатом удовицом, али га становништво никада није прихватило. Нострадамус је 1550. године објавио Алманах, а четири године касније и Предвиђања – књигу која је била веома успешна и која га је охрабрила да се озбиљније бави Пророчанствима.

Први део својих пророчанстава Нострадамус је завршио и објавио 1555. године. Ова књига садржала је предвиђања од његовог времена па све до краја света. Своја пророчанства Нострадамус је писао у стиховима који су увек имали двосмислене речи, написане на француском, провансалском, италијанском, грчком и латинском језику. Његов начин писања требало је да га заштити од проглашења вешцем, чиме су му претили, а желео је и да онима који су неупућени – и даље тајне пророчанства остану мистерија.

За Нострадамуса чула је и краљица Катарина де Медичи, која га је затим позвала на свој двор, где је Нострадамус постао њен лични астролог. После тога је Нострадамуса здравље почело да издаје, па је свој рад свео на неколико хороскопа за своје угледне госте и довршавање Пророчанства. Када је осетио да му се ближи крај, написао је тестамент 17. јуна 1566. године, а 1. јула је позвао свештеника како би му дао послењу причест. Следећег дана је преминуо.

Извор:едукација.рс