Издвајамо Србија

ЕВА РАС ОТКРИВА УЖАСНУ СУДБИНУ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ: Преживели су ХИТЛЕРОВ АУШВИЦ, а убио их је ТИТО!

Ева Рас (Фото: Јутјуб)

Глумица Ева Рас пише књигу засновану на колумнама које је писала о Јосипу Брозу Титу, коминизму, социјализму, а открила је стравичну судбину своје породице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада ће ми изаћи и књига. Три године сам писала колумне за једне новине и они су ми дозволили да пишем против диктатора. Писала сам против Тита. Не сваки пут, али углавном сам писала против комунизма, против социјализма и против Титове диктатуре. Сада објављујем те колумне. Имам 76 година и могу да умрем сваког дана и хоћу себи овом књигом да дигнем споменик док сам жива – каже Ева, а на наше питање зашто уопште још помињемо Тита, Ева се помало љути:

„Драга, па зар вама прија што говоре да је за време Тита било добро? Целу моју породицу, ону која је избегла Хитлеров Аушвиц и холокауст, Тито је побио. И нисам ја једина. А ви читате свакодневно како је Титова владавина била фантастична. Сви знамо да је његова владавина резултирала братоубилачким ратом јер се деценијама нису решавала национална, имовинска питања. А ви ме са својом младошћу гледате као да не разумете шта причам. Неко мора да каже истину и да не лаже – каже помало јетко Ева, а температуру јој додатно подиже прича о њеној одузетој пензији.

Идеје за уређење стана украла је од славног холивудског пара Амал и Џорџа Клунија, а како је темпераментан морала је да спомене и Јосипа Броза Тита.

– Да, кречила сам тај део у зелено. Не, није то национална боја, него је то сада страшно у тренду. Пошто стално висим на интернету, видим где Џорџ Клуни живи са Амал и они имају овакве зелене зидове. И када сам већ кречила, то је била прилика да и ја тако. Мада, често кречим јер је то навика нас из Војводине. Ми смо тамо два пута годишње кречили, за Божић и за Васкрс. За Божић смо кречили због мува, а за Васкрс због огрева и ложења, кад је већ све чађаво од грејања – објашњава нам старе навике наша глумица.

Када је Ева у питању, бесмислено је говорити о њеним годинама, јер она је и даље апсолутно свесна времена и окружења. Оштра и према себи и према околини, савршен је саговорник. Осим ако јој нисте стали на жуљ. Ни трага од умора, а хумор оштар као псовке. Које изговара сочно и често.

На питање шта има ново, Ева и те како има новости.

– Ево, недавно на фестивалу Слободна зона… Замислите португалског редитеља који сними филм од 70 минута, а наслов је “Како сам се заљубио у Еву Рас”. Било је 20 гледалаца. Није дошао ни директор Кинотеке, где се филм приказивао. А ја имам 76 година и не могу веће признање да добијем него да неко одгледа целу моју каријеру и направи филм. И то не простачки филм, него овај који је стигао већ на десет фестивала. Он је направио историју Црног таласа кроз моје филмове са тезом да се најбољи филмови праве када је диктатура најцрња – каже нам Ева.

Ипак, са теме филма лако прелази на зафрканцију јер када је фоторепортер прекине питањем шта сме да фотографише, она одмахне руком и као из топа одговара:

– Све. Купатило ми је најлепше јер ми је пукла једна цев и морала сам све да реновирам. А тада сам баш снимала “Белу лађу” и сав хонорар од серије сам потрошила на опремање купатила. То само значи да су јако мали хонорари, а јако скупо опремање – описа Ева у једној реченици чињенично стање, и настави причу о филму:- Тај португалски редитељ није са мном контактирао. Мислим да је био изненађен што сам уопште жива. Знате ли ви да се на Прашкој академији док је још Милош Форман био професор, “Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ” предавао цео семестар. Тако сам и играла код Емира Кустурице у “Оцу на службеном путу” јер ме је на факултету шест месеци свакодневно гледао – каже Ева.

Правим слике ко Енди ВорхолИ док ми прелећемо преко наслова књига, миришемо зачине у теглицама и преврћемо упаковане коцкице шећера које Ева доноси из свих делова света, она нам објашњава да се њено сналажење на компјутеру не завршава на скроловању по Фејсу.

– Сада радим колаже на компјутеру. Пуно људи ме у инбоксу пита да их научим, а ја не знам како јер ја имам све те старе програме у мом компјутеру. Правим ватромет боја, и све за 15 минута. Нема разлога да сликам слике и да липшем стојећи поред штафелаја. Ово могу да штампам, ово су праве слике. То је и Енди Ворхол радио – каже Ева

Ништа клопа, само чај

Док се мувамо по кухињи, питамо Еву шта ће да нам спреми за јело. И ту добијамо брутално искрени одговор.

– Не можете код мене ништа да једете јер мене лече од канцера и ја у кући немам никакву храну осим чаја. Ја једем само сплачине – каже нам Ева, објашњавајући да због тешке болести скоро да и не једе. Па добро, чај нам је сасвим довољан.

Извор:Пулс