Србија

ЕВО КОНАЧНО И ДОКАЗА ДА НАС ТРУЈУ! ГМО соја пронађена у Србији!

Фитосанитарна инспекција открила генетски модификовану махунарку на 10,2 хектара. Од 11 тестираних узорака, сви били позитивни. Засади одмах уништени

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ не престају да гаје генетски модификовану соју, иако су ови усеви у Србији строго забрањени. Фитосанитарна инспекција, ове године, открила је ГМ соју на око 10,2 хектара обрадивог земљишта. Илегални засади пронађени су у Мачванском и Сремском округу.

– Тест-тракама испитано је око 1.100 парцела, а тамо где су резултати били позитивни, узети су узорци за лабораторијско испитивање – кажу у Фитосанитарној инспекцији. Од 11 узорака, који су послати на испитивање, код свих је потврђена генетска мутација. Против власника парцела, на којима се налазила ГМ соја, поднете су прекршајне пријаве надлежним судовима. Донета су и решења о уништавању усева.

Како кажу у Фитосанитарној инспекцији, усеви соје уништавају се док је у фази зелене масе, тањирањем или тарупирањем на парцели. Тиме је онемогућен даљи раст и плодоношење. Тако се спречава и могућност да се даље шири и умножава.

Сваке године, инспекција пронађе део површина које су под засадима генетски модификоване соје. Стручњаци сматрају да добар део остане неоткривен и заврши на сточним пијацама као храна за животиње.

– Србија већ увози генетски модификовану соју, и то кроз увоз меса и млека из ЕУ – истичу у организацији „Дунав соја“. – Због недостатка соје за индустрију сточне хране Европа је увози из прекоокеанских земаља, и то је углавном ГМ соја. Европа не тражи да се на месу, млеку или другим производима означи да је добијено од животиња храњених том ГМ сојом. И управо такви, неозначени производи се увозе и стоје раме уз раме са нашим производима.

ДОМАЋА ПРОИЗВОДЊА

СРБИЈА је једина земља у Европи која производи довољно соје која није ГМО, за своје потребе, и то треба сачувати и радити на њеној промоцији. Дајемо подршку и оплемењивачким и истраживачким програмима као и развоју концепта за заштиту соје у региону Дунава, кажу у „Дунав соји“.

 

Извор: Вечерње новости