Регион

КОЛИНДА ПАНИЧИ! АКО ДОДИК ОДЛУЧИ ДА ОДВОЈИ СРПСКУ, РУСИЈА ЋЕ МУ ПОМОЋИ!

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да нестабилност Босне и Херцеговине указује да та држава још није потпуно политички еманципована, а недавни референдум у Републици Српској види као први корак ка низу референдума, до могуће независности тог ентитета, што, како каже, отвара могућност за нови конфликт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– Референдум у Републици Српској видимо као потенцијални низ референдума, па чак и о могућој независности Републике Српске. Ако се одлуче на такав потез, сигурно би дошло до реакције Федерације БиХ, што отвара могућност за нови конфликт. А с обзиром на то да је Русија укључена у хибридно ратовање, као и да видимо снажне везе између председника РС Милорада Додика и Русије, ту бисмо онда имали руски утицај кроз оружје, тактику, обавештајни рат информисањем и дезинформирањем – рекла је хрватска председница за портал „Дифенс њуз“.

Грабар Китаровићева је потврдила да ће хрватски војници учествовати у НАТО одговору на гомилање руских снага на граници ЕУ.

– Наши војници требало би да буду стационирани у балтичким земљама, недалеко од границе с Русијом – рекла је она и додала да је постављање војних снага чланица НАТО-а код границе с Русијом део одговора Европске уније и НАТО-а на експанзионистичку политику Владимира Путина.

Људи траже војску на терену због атмосфере коју стварају Кремљ и Путин, рекла је хрватска председница и додала да би Хрватској било драже да није дошло до тога, али да, ето, јесте.

– Чини ми се да људи траже јасне и видљиве сигнале, а то је у овом случају присутност војске на терену. Но, једнако су важни разговори које водимо у позадини, као и расправе о томе како најбоље одговорити на те изазове. Важно је и позитивно приступити Русији упркос атмосфери коју стварају Кремљ и Владимир Путин – реклал је Китаровићева, која је, иначе, учествовала на панелу Националног безбедносног форума у Халифаксу.

– Морамо да их уверимо да наше поступање није усмерено против Русије, него према заштити територија чланица НАТО-а, те да је НАТО пре свега одбрамбени савез, који не жели ни дестабилизацију ни окупацију у било којој земљи која би била претња Русији – додала је Китаровић, пренео је портал „Индекс“.

Извор: Танјуг