Србија

Није ни чудо што комшије паниче: Српски „мигови“ имаће ракете које обарају све пред собом!

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)
Шест нових „мигова 29“ које је Србија добила од Русије, али и четири авиона овог типа који су одраније у саставу наше војске биће опремљени најсавременијим ваздух-ваздух ракетама чија је прецизност у обарању циљева невероватних 99,9 одсто.
Реч је о најмодернијим сверакурсним (покривају све углове) радарски навођеним ракетама типа ВВР, које данас користи само моћна руска армија, потврђено је „Информеру“ у више извора у Москви и Београду.

Моћно оружје

Како тврде добро обавештени извори, модернизација летелица које нам испоручују Руси не значи само класично продужење „ресурса“ и борбене готовости већ и опремање „мигова“ најсавременијим ракетама и другом борбеном техником.
– Свих десет „мигова“, колико ћемо имати, дакле и ови нови који стижу из Русије и они који су одраније у саставу нашег РВ и ПВО, добиће најмодерније сверакурсне радарски навођене ракете ваздух-ваздух типа ВВР. Прецизност ових ракета последње генерације је 99,9 одсто, што значи да буквално ништа у ваздуху не може да им побегне! Ове ракете тренутно користи само руска армија, а њихови војници их називају „безгрешним ракетама“. С оваквим наоружањем моћни „мигови 29“ на небу постају буквално непобедиви! – преноси саговорник листа, упућен у детаље договора који у Москви постигли српски премијер Александар Вучић и руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, 30 тенкова Т-72 Б3 које ће нам донирати Москва много су бољи од актуелних М84, које сад користимо:

– То су тенкови последње генерације. Колика је њихова разорна моћ, можда најбоље сведочи чињеница да је сиријска војска уз њихову помоћ однела бројне победе над џихадистима у рату, а њима је однета и превага у ратним сукобу у Украјини! Дакле, српска војска, опремљена врхунским летелицама и тенковима, несумњиво ће бити без премца у региону! Овај споразум дефинитивно мења однос снага!

Важно појачање

Мирослав Лазански, војнополитички коментатор, каже да су ракете којима ће бити опремљени српски „мигови 29“ тренутно без премца у целом свету.

– Руске ваздух-ваздух ракете су великог домета, оне су радарски навођене и отпорне су на сваку врсту ометања. Проценат погађања је један кроз један, што значи да свака испаљена ракета обара циљ! Грешка је 0,01 одсто, дакле готово да је немогућа… Тим ракетама прави се огромна разлика у ваздушном простору, а њих ће имати само Србија и Русија – каже Лазански, који има само речи хвале и за тенкове који стижу у Србију:

– Тенк Т-72 Б3 је најмодернија верзија тенка Т-72. Много је бољи од нашег М84, који није модернизован још од 1999…

Лазански додаје да ће Србија новом авијацијом без проблема парирати и највећим војним силама.

– Радни век „мигова“ које добијамо модернизацијом ће бити продужен за 14 година и дигнут на технолошки ниво авиона четврте категорије. Само две земље имају авионе пете категорије, САД са авионима Ф-22 и Ф-35 и Русија, која треба следеће године да почне да ради Т-50 – подвлачи Лазански.

Решен проблем одбране
Војни аналитичар Владе Радуловић каже да Србија тренутно у Ратном ваздухопловству има на располагању ракете Р-73 и Р-60, које би било јако добро појачати новим модерним пројектилима…

– Што се тиче тенкова, Т-72 Б3 је најбоља извозна варијанта тенка Т-72С. Он има бољу заштиту, јачи мотор, топ калибра 125 мм и могућност испаљивања противоклопних вођених ракета „свир“ – наглашава Радуловић.

Његов колега Александар Радић оцењује да је набавка „мигова 29“ разумљива и сврсисходна.

– Постојећим летелицама тог типа у Србији ресурс је при крају и мораће на ремонт, након чега бисмо остали без одбране ваздушног простора. Сад је проблем решен – закључује Радић.

Извор: Informer.rs