Издвајамо Свет

НОВИ ДЕТАЉИ АТЕНТАТА У ТУРСКОЈ: Ево како је убица неометано ушао у галерију и стао иза Карлова!(ВИДЕО)

Мевлут Мерт Атлинтас (22), атентатор на руског амбасадора Андреја Карлова (62) ушао је у галерију одевен у свечано одело с краватом и утопио се с осталим гостима који су дошли на отварање изложбе фотографија у четврти пуној луксузних хотела и амбасада у Анкари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али за разлику од осталих званица Атлинтас је као полицајац могао да прође са пиштољем детектор метала на улазу без проблема. Радницима обезбеђења је показао полицијску значку и ушао. Алтинтас је нкако пишу медији одсео у оближњем хотелу где је и припремао крвави напад.

Први од његових неколико пуцњева био је директно у леђа Андреја Карлова док је држао говор на отворењу изложбе о серији фотографија о његовој домовини под називом ‘Русија у очима Турака’. Амбасадор је пао на под.

https://youtu.be/f1frzwhnZ58

Турско министарство унутарњих послова потврдило је да је 22-годишњи Алтинтас убијен. Алтинтас је рођен 1994. у граду Соке у регији Ајдин на западу Турске где је похађао полицијску академију. Полицајац је био две и по године и био је припадник интервентне полиције у Анкари. Не зна се да ли је био на дужности када је убио амбасадора. Турска полиција задржала је седмеро људи у притвору, а међу њима су Алтинтасов отац, мајка, сестра, још троје рођака и његов цимер из Анкаре.

„>Децембер 19, 2016
Још увек није познат тачан мотив напада, али је у галерији било много репортера и Алтинтас је знао да ће његов поход бити снимљен. Након што је испалио неколико метака узвикнуо је ‘Алаху акбар! Не заборавите Алеп! Не заборавите Сирију! Само смрт ме може макнути одавде. Свако ко је суделовао у овој репресији ће један по један платити за то“, викао је.

Турски званичници су изјавили да се проверава да ли је Алтинтас имао везе с покретом ФЕТО (Хизмет) Фетулаха Гулена којег Турска криви за изазивање пуча 15 јула ове године. Они који су га познавали тврде да је активно учествовао у Ердогановој АКП странци, али и да би могао да буде повезан и с огранком Ал-каиде, терористичком организацијом Ал Нусра Фронт.

Министарство унутрашњих послова није објавило како је Алтинтас убијен али фотограф који је снимио читав инцидент изјавио је да је погинуо у међусобној пуцњави са специјалном полицијом која је трајала око 15 минута.

„Када сам се вратио у редакцију да едитујем фотографије, био сам шокиран кад сам схватио да је убица стајао иза амбасадора који је држао говор. Попут пријатеља или телохранитеља – коментирао је фотограф АП Бурхан Озбилици.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да група руских истражитеља према договору Ердогана и Путина путује у Турску како би истражили убиство.

Извор:јутарњи.хр