Издвајамо Свет

ОВО СУ НАЈГОРИ БАТАЉОНИ СМРТИ: Постоје деценијама, сви их се плаше и немају милости(ВИДЕО)

Иако је већина одреда смрти, било да су финансирани од стране владе или приватно, привукли међународну јавност током Другог светског рата, а након тога током Хладног рата, они постоје већ вековима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Државе попут Русије, Египта и Бразила користиле су одреде смрти за своје циљеве, а данас њихове услуге најчешће користе државе с високим нивоом корупције, друштвених немира и дубоке политичке поделе.
Њихово постојање добија легитимитет под слоганом „Понекад треба учинити лоше ствари како би спречили да се догоде још горе ствари“, а циљ њиховог постојања је једино да убију.

1. Аргентинска антикомунистичка алијанса

Реч је о војном одреду у Аргентини који су у јеку „перонизма“ основали десничари 1943. усаглашени са председником Хуаном Пероном. Једини задатак им је била борба против комунизма у свим облицима. Блиско су сарађивали с аргентинском полицијом и војском за које су обављали „прљаве послове“, а препоставља се да су убили између 500 и 1000 људи. Називали су их Троструком А екипом смрти, а иако су распуштени 1976., војна хунта је наставила да се служи њиховим методама деловања.

2. Есквадрао Да Морте

Или на шпанском „Одред смрти“, били су паравојна јединица у Бразилу. Попут аргентинске антикомунистичке алијансе, и њихов је задатак био да отклоне комунистичку претњу, а њихови су послови често задирали и у неке друге ствари. За разлику од аргетинске организације, у Бразилу није постојала јединствена организација већ је постојало више одреда смрти који су примали заповести од полиције па су испитивали, мучили и убијали дилере дрогом, гангстере, отмичаре и убице. Један од озлоглашених одреда смрти водио је детектив Милтон Ле Кок де Оливеира. Његова екипа се састојала од помно бираних званичника који су обучени да буду непоткупљиви па су елиминисали бројне шефове подземља.

3. Тајландска јединица за борбу против наркотика

Као део полиције основани су 2003. кад је тајландска власт покренула рат против дилера дроге. Управо је ту јединицу Амнести интернешнел оптужио за прекомерну употребу силе кад је у јавност изашао податак да су током три недеље убили чак 600 људи. Према другом извештају, одговорни су за чак 2.800 смрти током три месеца, а барем половина убистава уопште није била повезана с ратом против наркотика већ су деловали као обични плаћеници. На крају је рат с дрогом завршен 2006. након војног пуча – али не задуго, поновно је покренут 2008.

4. Анитерористичка полицијска јединица у Кенији

Ова је јединица основана након исламистичких терористичких напада у главном граду те државе Најробију. С обзиром да се Кенија граничи са Сомалијом у којој се налазе фракције терористичких организација. Медијска организација Ал Џазира је 2014. објавила податке према којима је та јединица умешана у илегалне активности, као и примање наредби од британске МИ5 и израелског Мосада. Један од припадника је признао да је убио 50 осумњичених за тероризам без превеликих доказа за то.

5. ЦАФГУ

То је паравојна јединица основана на Филипинима, а задужени су за борбу против побуњеника и разних криминалаца. Постали су познати по употреби прекомерне силе, али и изјава да неки новинари заслужују смрт јер ометају „чишћење државе“. Често су оптуживани за отмице, мучења и убијања осумњичених побуњеника без доказане о кривици или потребне правне процедуре.

6. Групо Колина

Реч је о одреду који је састављен од оружаних снага Перуа 1991., а њихов главни задатак је такође била борба против тероризма. Директно су одговарали премијеру државе који их је користио и за личне обрачуне са својим политичким непријатељима. Иако тачан број убистава за који је ова јединица одговорна није познат, зна се да је међу жртвама било и недужних цивила попут деце, студената, професора…

7. Кадировци

Посебан одред у Чеченији је основао Ахмад Кадиров за време рата Чеченије с Русијом, а њихов је задатак био поразити домаће и стране чеченске џихадисте. Након што су преузели власт у Чеченији, Кадиров је искористио јединицу да своју породицу постави на власт и склопи мир са Русијом. Након убиства Кадирова, његов син Рамзан је преузео команду над јединицом која данас има подршку власти и Москве. Претпоставља се да броје око 4.000 војника, а организације за људска права их оптужују за прекомерну употребу силе.

8. Батаљон 3-16

Ту су елитну јединицу у Хондурасу обучили и основали америчка ЦИА и ФБИ. Претпоставља се да су одговорни за преко 200 ликвидација, међу којима су и политички противници режима. Њихове акције нису биле јавно осуђене све до 1990., кад су тужитељи у Хондурасу оптужили преко 100 званичника из јединице за илегалне активности и најгору злоупотребу положаја од грађанског рата. Осим тога, наводно су своје бројне жртве одлагали на 26 тајних гробаља.

9. Гвоздена гарда

Ова је елитна војна јединица била активна за време Другог светског рата. Тада су се борили на страни Немачке, а касније су штитили леђа комунистима у Египту па су организовали атентате на политичке противнике које је наређивао краљ Фарук. Такође су контролисали уносан бизнис кријумчарења хашиша.

10. Унутрашња сигурносна јединица

Пре него што су се у њихове редове инфилтрирали британски тајни агенти, ИРА-ина Унутрашња сигурносна јединица била је одред ког су се бојали апсолутно сви. Њихов задат било је откривати и решавати британске кртице, а након што би мучили осумњичене и добили признање, ликвидирали би их с два метка у главу.

Извор:Еxпресс.хр