Издвајамо Свет

ПАНИКА У НАТО-у: Лове руску невидљиву подморницу која им држи на нишану носаче авиона

Према војним изворима блиским порталу Авиатионист, у току је велики лов у источном Медитерану: неколико морнаричких ваздушних патрола, укључујући и најновији амерички антиподморнички авион П-8 Посејдон, су у потрази за једном, а можда и две, руске подморнице које делују у близини групе ратних бродова из НАТО поморске групе.

Оно што ову вест чини још интересантнијом је чињеница да ће та руска подморница бити класе Оскар ИИ, за коју се каже да је “убица носача,“ дизајнирана за непријатељско уништавање носача авиона у рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу НАТО бродовима су ангажовани француски носач авиона на нуклеарни погон Шарл де Гол и амерички Ајзенхауер.

Иако добро чувани, ови носачи авиона су рањиви на подморнице и не могу се сматрати имуним на задобијање штете у борби или ограниченим у својим борбеним способностима против модерне подморнице која ради у близини: подморнице на нуклеарни или дизел погон су се показале да су у стању да се убаце у средину поља ових носача авиона, док избегавају да буду откривени од АСW (антиподморничких) авиона и симулирају потапање америчких носача и већине њихових прикључних пловила.

То су биле осмишљене вежбе, са носачима авиона постављеним у најизазовније услове за потребе обуке; ипак, симулирано потапање је још једном доказало да подводне одбране носача авиона, иако одличне, нису непробојне и да подморнице и даље представљају значајну претњу.

Посебно када је нападач подморница прилично напредне класе Осцар ИИ на нуклеарни погон са противбродским ракетама.

На основу последњих извештаја, 8 Осцар ИИ подморница је у активној служби. Иако се сматра да су инфериорније у односу на оне из класе Акула ИИ, верује се да је акустични перформанс класе Осцар ИИ супериорнији у доносу на подморнице Акула класе.

2016. године је Русија започела вишегодишњи план модернизације свих својих Пројецт 949 А подморница класе Осцар ИИ који укључује замену 24 СС-Н19 ракета са до 72 нових 3М55 Оникс (СС-Н-26 “Стробиле“) или 3М54 Клуб (СС-Н-27 “Сиззлер“) противпродских ракета.

 

Извор: Wебтрибуне.рс