Свет

ПРЕДСТОЈЕЋИ РАТ СА КИНОМ: Американци на корак од нуклеарне катастрофе!

Америка прави „омчу око врата Кине“ од ракета, војних бродова и нуклеарног оружја

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нуклеарни рат више није толико незамислив јер га може изазвати америчко војно нагомилавање у Пацифику, које има за циљ сукоб са Пекингом, истиче Џон Пилџер у свом новом документарцу „Предстојећи рат са Кином“ који ће ускоро бити објављен на РТ.

Цењени документариста, новинар и освајач БАФТА награде тврди да извештаји мејнстрим медија о експанзији Пекинга и повратку територија у Јужнокинеском мору су у ствари одговор на америчку војну активност око кинеских граница.

Пивотирање америчког председника Барака Обаме ка Азији 2011. године резултирало је отварањем 400 војних база широм регије: у Гуаму, другде у Јужнокинеском мору, Јужној Кореји и Јапани, чиме је Кина окружена.

Заједно, те базе, према Пилџеру, чине „омчу око врата Кине“, направљену од ракета, војних бродова и нуклеарног оружја.

– Освајач Нобелове награде Барак Обама потрошио је трилионе долара на наш нуклеарни потенцијал и исто толико наменио за рат у свемиру. А када трошите толико новца, треба вам и непријатлеј, а Кина је савршена – рекао у документарцу Џејмс Бредли, аутор књиге Кинеска фатаморгана.

Медији имају кључну улогу у промоцији идеје да „кинеска претња постаје главна вест“, истиче у документарцу аутор додајући да је Кина та која је угрожена, али да се о томе уопште и не говори.

– Мислим да нико не жели нуклеарни рат или рата великих сила попут Кине и САД, што је и поента свега овога. Али, оно што се сада дешава је постављање темеља за то… – закључује Пинџер.

 

Извор: Srbija Danas