Издвајамо Свет

ШВАЈЦАРЦИ СЕ СПРДАЈУ СА ХРВАТИМА: Због Чоколинде и афере „ЧОКОГЕЈТ“ Хрватска не може бити лидер у региону!

Хрватска брука са српским чоколадицама проширила се ван граница Балкана! О крајње глупом потезу хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и афери „Чоколинда“ писао је и угледни швајцарски „Ноје цирише цајтунг“, који читаоцима објашњава како је настао случај – ЧОКОГЕЈТ!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Швајцарци на занимљив начин коментаришу настанак новог надимка председнице Хрватске, наводећи да она има ново име, а то је: ЧОКОЛИНДА!

Објаснили су како је Колинда добила надимак на 25. годишњицу бомбардовања Дубровника, када је у вртићу деци поделила своје потписане фотографије и чоколадице.

Дуго након што су чоколаде поједене, пише швајцарски лист, родитељи су схватили како се ради о чоколадама српског произвођача, при чему је настао скандал. Медији су пренели вест, док се председница Хрватске због непријатности извинила. Преносе и како јој је жао јер није поделила хрватске чоколаде.

Ноје цирише цајтунг наводи како је ова ситуација само једна у низу неспоразума у комуникацији Хрватске са суседним државама, и аферу називају „Чокогејт“.

Хрватску описују као државу чланицу ЕУ која је још почетница и која није спремна да буде лидерза земље у региону које преговарају о уласку у Европску унију.

У прилог томе наводе блокаду Србије у поглављу 22 прошлог лета и у поглављу 26 сада, што је, према њима, искориштавање права вета не би ли решила проблеме које има са Србијом.

Тврде како Хрватска нема подршку у ЕУ за овакве потезе и како је и у својим односима с БиХ више постављена као управник школе него ментор каквим се представља, будући да на неслагања одговара претњама о погоршању односа.

Швајцарци наглашавају како је Хрватска због историје опседнута Србијом.

Није им јасно, наводи овај лист, зашто Хрватска стреми ка средњој Европи и покушава да се одвоји од Западног Балкана коме припада.

Као пример за то, наводе да на хрватским телевизијама готово да нема филмова и серија из Србије и БиХ, док је у тим државама ситуација обрнута.

Извор:Индеx.хр