Издвајамо Свет

СТИВЕН ХОКИНГ ИЗНЕО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ТВРДЊЕ: Наши дани на Земљи су одбројани! (ФОТО)

Славни физичар и један од најпознатијих научника нашег времена, Стивен Хокинг, написао је врло занимљив текст за британски Гардиан, у коме аргументује због чега сматра да живимо у врло опасним временима по опстанак човечанства.

У подужем коментару Хокинг описује како је већину свог живота провео у мехуру „изузетне привилегованости. Славни физичар тако пише како је и више изолован од већине научника због славе коју су му донеле његове научно-популарне књиге, а степену његове изолације од остатка света свој допринос дала је и његова болест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том контексту, Хокинг пише како осећа да је протест против елита у Великој Британији и САД-у, који је постао очигледан свима после Брегзита и избора Трампа за америчког председника. Шта год неко мислио о Брегзиту и избору Трампа, и Хокинг и већина коментатора слаже се да се радило о протесту људи који осећају да су их елите изневериле.

Али, оно што је важно после таквих догађаја је како ће реаговати елите, пише Хокинг, па додаје како би била „страшна грешка“ одбацити те гласове као резултат сировог популизма који игнорише чињенице, односно да заобиђу одлуке које су донесене на демократски начин.

Економска неједнакост је велики проблем

Иза ових гласова стоји забринутост о последицама глобализације и убрзаног технолошког развоја, тврди научник. Аутоматизација рада у фабрикама већ је однела велики број традиционалних радних места, а развој вештачке интелигенције само ће додатно појачати удар на послове које обавља средња класа, уверен је физичар.

Такви трендови појачавају ионако забрињавајућ тренд економске неједнакости широм света, а интернет и платформе на њему омогућавају малим групама људи да остварују енормне профите док у исто време запошљавају врло мало људи. То је неизбежно и то јесте напредак, пише Хокинг, али се у исто време ради о друштвено- деструктивном тренду.

Као једна од последица глобалне раширености интернета и друштвених мрежа јавља се и никад очигледнија доступност информација о неједнакости међу људима широм света. Конкретно, животи најбогатијих су захваљујући интернету и друштвеним мрежама болно видљиви свима на свету, па и оним најсиромашнијима. С обзиром на то да у субсахарској Африци тренутно више људи има телефон него што има приступ чистој води, нема никакве сумње да ускоро готово свако на Земљи неће моћи да побегне од свеприсутне неједнакости.

Откуд глобални раст популизма?

Последице тих трендова није тешко уочити: Сиротиња са села хрли у градове, у сиромашна предграђа, гоњени надом. А тада, када схвате да рај који виде на Инстаграму није баш тако лако доступан, одлазе даље, преко мора и океана, стварајући тако велике економске миграције, пише Хокинг. Ти мигранти постављају нове захтеве пред економије земаља у које долазе, који пак поткопавају толеранцију и дају додатно гориво политичком популизму, наводи славни физичар.

Хокинг наводи како због свега наведеног данас, више него икад у историји човека, људи морају да сарађују како би се суочили с глобалним изазовима који су пред нама: климатске промене, производња хране, пренанасељеност, масовно уништење других врста, епидемије болести, уништење океана… Сви ти проблеми заједно нас подсећају на чињеницу да живимо у најопаснијем времену у историји развоја човечанства. Имамо технологију којом можемо да разоримо свет у коме живимо, али немамо технологију којом можемо да га напустимо, упозорава Хокинг.

Елите морају да се тргну и науче понизности

Ако то желимо да постигнемо, уместо изградње нових баријера унутар и између нација, морамо их рушити, сматра Хокинг. Светски лидери морају да признају да су изневерили многе и да настављају да то раде свакодневно. С обзиром да су ресурси све више концентрисани у рукама све мање људи, мораћемо да научимо да делимо много више него што делимо сада, тврди физичар.

У свету не нестају само послови, него и целе индустрије. Због тога морамо да помогнемо да се снађу у том новом свету, и да их финансијски подржимо у том процесу. Ако заједнице и економије не могу да се носе с тренутним миграција, морамо да урадимо много више како би подстакли глобални развој, јер је то једини начин на који милионе миграната можемо да уверимо да их будућност чека – код куће.

Ми то можемо, али за тако нешто биће потребно да елите, од Лондона до Харварда, од Кембриџа до Холивуда, науче лекције године на измаку, а посебно лекцију о понизности, закључује чувени физичар.

 

Извор: Гардиан/ Индеx.хр