Издвајамо Регион

СТИЖЕ ЛАВРОВ: На дневном реду “Балканска Унија” од Србије, Црне Горе, БИХ и Македоније

У тренутку када Брисел припрема терен за отварање нових поглавља, Београд се спрема за дводневну посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин објашњава да ову посету треба сагледавати у позитивном контексту. Аналитичари оцењују да ће на столу бити кључне теме билатералних односа, али и да ће Лавров и те како бити заинтересован за причу о председничким изборима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доноси ли Москва у децембру изборно пролеће Београду?

За Адрићев венац то питање нема смисла, како објашњавају у кабинету српског председника, ниједан од разлога сусрета Николића и Лаврова не треба доводити у везу са реизбором.

“Међудржавне посете се планирају дуго унапред и никада због унутрашње политике једне од земаља”, наводе из кабинета.

Чињеница је да руски шеф дипломатије долази на састанак организације за црноморску економску сарадњу којом председава Србија. Па ипак, нико не сумња да ће његове поруке у Београду имати пре свега политички, а не економски, карактер.

Председнички избори тема која се не скида са дневног реда.

“Односно да ли ће постојати нека јасна порука и жеља кога Русија види као потен пожељног кандидата чини се да се таква порука из Русије слала, а видећемо да ли таква порука бити саопштена у београду”, каже Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Медијске спекулације о разлозима посете Лаврова, руски амбасадор Чепурин објашњава речима да те приче имају везе с тим што је министар истакнута личност, не само руског руководства, већ да је глобални актер.

“Он активно учествује у процесима светских димензија. У том светлу ова посета је посебно важна и посебно интересантна, а мислим да је треба сагледавати у позитивном контексту. Нормално је што се састају наши министри спољних послова зато што су Србија и Русија блиске земље, а то одговара и основним документима на којима се заснива политика наших односа. Нема никаквих задњих мисли, налога”, наводи Чепурин.

Није тајна да у последње време Русија све отвореније, супротно тежњи НАТО, говори о својој жељи да на западном балкану дође до обједињавања, стварања заједнице, војно неутралних земаља – Србије, ЦГ, БИХ и Македоније.

Већ дуже времена Београд и Москва нису претресали кључне теме билатералних односа, а Сергеј Лавров је права адреса за то каже некадашњи дипломата Срећко Ђукић.

“Отуда и најаве да ће током ове посете бити разматрана сва чворна питања у односима од политике до економије, регионалне теме, Косово и енргетика”, каже некадашњи дипломата Срећко Ђукић.

Подсећамо, Лавров ће боравити у Београду у тренутку када Брисел буде отварао нова поглавља са Србијом.

Премијер Вучић данас није био расположен да нашироко говори о очекивањима од руске посете.

Кратко објашњава – разговараће се о политичкој, економској и војној сарадњи.

 

Извор: Б92