Србија

УДАРНА ВЕСТ! ХРВАТСКА ОДБЛОКИРАЛА СРБИЈУ!

Министар спољних послова Давор Иво Штир је објавио да је Хрватска одблокирала Србију, пренела је Н1.
– Стекли су се услови да можемо подићи резерву око Поглавља 26, а желим рећи да ћемо у оквиру Поглавља 23 пратити испуњавање свих обавеза што се тиче националних мањина с нагласком на хрватску мањину – казао је, преноси Н1.

Он је рекао да жели да поздрави споразум, односно анекс који је министар образовања Републике Србије потписао с представницима хрватске националне мањине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Потписан је у 12:30 у Београду и регулише се питање уџбеника не само превод са српског на хрватски него и посебни додаци и садржаји за хрватску националну мањин – додаје шеф хрватске дипломатије.

Данас на тој церемонији потписивања био је и амбасадор Хрватске и ЕУ и Бугарске.

– На темељу тога што је потписано стекли су се услови да можемо подићи резерву око Поглавља 26. Желим рећи да ћемо у оквиру Поглавља 23 пратити испуњавање свих обавеза што се тиче националних мањина с нагласком на хрватску мањину – додао је.

Због божићних и новогодишњих празника институције у Бриселу ових дана не раде, тако да технички није било могуће одблокирати Поглавље 26.

Међутим, како наводе извори “Блица” из Владе Србије, данашње потписивање Меморандума између Завода за уџбенике и националних савета у Србији, створени су услови за овакав развој догађаја.

– Овим су заправо створени услови да се Поглавље 26 одблокира онда када институције у Брисели после празника почну са радом. Очекујемо да ће се то тада и формално десити – кажу извори “Блица”.

Извор: N1/Lana Gedošević