Издвајамо Свет

ЗАПАД ПРИЗНАО ТЕЖАК ПОРАЗ: Изгубили смо, Руси су нас избацили из Сирије без пардона!

Вежба војске САД (фото:Јутјуб)

Запад, полако и индиректно, али сигурно – признаје да је у Сирији и поводом Сирије изгубио од Русије и Ирана.

Признаје да је то променило и ствари у свету. Признају то, на свој начин. Чак и сами Американци и Британци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јер, америчком телеканалу ЦНН је професор Лондонске школе економије и политичких наука Фаваз Гергес признао:

„Свет се окренуо од Сирије. Наоружана сиријска опозиција сада је препуштена сама себи. Она је принуђена да заборави на западне силе. Чак и Турска, која је њен главни спонзор и потпора – сада своја дејства координира са Русијом. Анкара није ни реч рекла поводом источног Алепа. Штавише, покушава да се са Москвом договори о стратегији изласка из Алепа и о условима признавања пораза устаника“.

Гергес је истој телевизији, која је свих последњих деценија била ударна песница америчког милитаризма и империјализма, рекао и ово:

„Све ово говори да се приоритети света више не подударају са приоритетима сиријске опозиције. Сада су у првом плану борба међународне заједнице против Исламске државе и уништење Ал Каиде у Сирији, а не смењивање Асада. Управо зато сада Асад и Русија и њихове присталице односе победу“.

Гергес је у наставку подсетио да је Доналд Трамп у Северној Каролини рекао да ће смањити подршку сиријској опозицији и да га не занимају смене режима по свету. Он је из тога извукао закључак:

„Не треба рачунати на Трампа. Он је спреман да сарађује са Русијом ради борбе против Исламске државе. Да сам сада у Дамаску и на Асадовом месту – ја бих се смешкао. Њему се срећа заиста осмехнула. Равнотежа снага у региону се изменила. У току је прегруписање снага које се дотакло и Турске. А за Саудијску Арабију, главни проблем је постао Јемен, а није то више Сирија“.

Гергес је чак изричит: „Асад је надвладао, а Русија игра одлучујућу улогу поводом сиријског питања. Сада је главно питање: хоће ли Русија, Иран и Асад бити у стању да своје војне успехе искористе за долажење до политичког решења конфликта“.

Нешто раније је шеф британске шпијунаже – Алекс Јангер – изјавио да ће руска војна подршка сиријској армији само допринети ширењу тероризма у Сирији јер Москва назива терористима све који су против Асада.

Не помињући Русију, али се управо она подразумевала, Јангер је оценио да сајбер-напади, пропаганда и субверзивно деловање непријатељских држава за европске демократије представља „фундаменталну претњу“.

 

Извор: Факти.орг