Издвајамо Србија

ДРЕЦУН: Брине ме изјава новог америчког министра одбране

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун каже да га забрињава изјава новог америчког министра одбране Џејмса Матиса да ће тема о признавању Косова бити актуелизована и пре чланства Србије у ЕУ.

“Да ли то значи да ће Трампова администрација одустати од досадашњег америчког става да се не врши притисак и не тражи од Србије признавање Косова. Ако би дошло до таквог развоја догађаја, то би био негативан тренд?”, упитао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Он каже да, судећи по изјавама новопостављених званичника, Трампова администрација следити политику претходне по питању косметског проблема, наводећи да су поједини имали нереална очекивања, те да је за САД такозвана независност Косова завршена ствар.

Коментаришући изјаву новог секретара одбране САД Џејмс Матиса, који је изјавио да треба да буду формиране такозване оружане снаге Косова, Дрецун је казао да није добро што је споменуто да се у том смислу треба мењати Устав.

“То изгледа да ће се тражити решење да се избегне препрека у парламенту у Приштини за формирање те формације, а та препрека је противљење српског народа. То не би било добро”, рекао је Дрецун.

Каже да ће се тек видети какве ће ставове заузети нова америчка администрација по питању региону, али да прва званична изјава која се тиче Косова говори да су поједини имали нереална очекивања, те да ће Трампова администрација следити политику претходне.

“Ту ћемо имати континуитет, то значи да је такозвана независност Косова за њих завршена ствар и да ће и даље наставити да третирају Косово као државу”, рекао је Дрецун.

Говорећи о следећој рунди преговора између Београда и Приштине, Дрецун је казао да се виде наговештаји да ће бити речи и о стабилизацији после упада специјалних јединица на север Косова.

Он је оценио да је процес нормализације односа запео у два дела – нема формирања ЗСО, као ни стављања на дневни ред нових питања попут имовине и расветљавања судбине несталих лица.

Дрецун сматра да ЕУ са нивоа “пацки” треба да пређе на један озбиљнији ниво где ће искористити сав капацитет који има да натера Приштину на рационално и предведиво понашање.

Извор:Танјуг

loading...
Loading...