Свет

„ФОРИН ПОЛИСИ“ САВЕТУЈЕ ТРАМПА „Председниче, не играјте се са Црном Гором!“

На онлајн издању познатог америчког листа „Форин полиси“ недавно је објављен текст у којем новом председнику САД-а Доналду Трампу уредништво даје 17 савета шта би убудуће требало да ради међу којима је и једна која се тиче Црне Горе.
Међу саветима које су Трампу упућени су и о томе како да се “игра са Русијом”, како да формира Национални савет безбедости у кризним временима, и многи други који се тичу унутрашње и спољне политике САД.

Један од 17 савета је везан и за Црну Гору и гласи: Председниче, не играјте се са Црном Гором!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорски портал ЦдМ преноси текст ауторке Евелеин Н. Фарка у целини, а у њему стоји да су прошле године 28 чланица НАТО-а једногласно продржале чланство Црне Горе.

Било је, наводи се, много разлога за тај потез.

Један од главних разлога је да се повећа сигурност и стабилност у нестабилном подручју Балкана. Али након инвазије Русије на Украјину, дошло је до новог војног образложења – да запечати јадранске обале, и да се онемогући Русији да тамо постави базу, као што су учинили у суседној Србији, станицу противваздушне одбране која би могла угрозити САД и друге НАТО снаге.
– Руска реакција је била екстремна. Оставимо по страни пропаганду и плаћање присталица у покушају да се блокира глас Црне Горе за придруживање НАТО-а: Руси су покушали да убију црногорског премијера – наводи се.

Посљедњи и коначни корак у довођењу Црне Горе у савез је да законодавна тела у 28 чланица НАТО-а ратификују приступање Црне Горе.

Сједињене Државе су међу неколико земаља које још нису ратификовале.

Сенатори Боб Коркер, Бен Кардин, Џон Мекеин и Мич Меконел су покушали, али један или два сенатора и даље стоје на путу ратификације.

Нејасно је зашто, али оно што је јасно је да ће само Русија имати користи од блокирања Црне Горе да уђе у НАТО.

Председник мора рећи Сенату да делују брзо и ратификују улазак Црне Горе у НАТО.

– Реци тим сенаторима који задржавају процес да са не зезају са Црном Гором – пренео је ЦдМ.

Извор: Tanjug