Свет

Хиљаде људи на протесту против Трампа у Њујорку: Предводили их Роберт де Ниро, Шер и Мајкл Мур. Ово су поручили Американцима

Протест је одржан у четвртак увече, испред хотела „Трумп Интернатионал“, на Колумбовом тргу, поред Централ парка. Холивудске звезде биле су јако гласне у својој критици Трампа
Холивудски глумци Роберт де Ниро и Алек Болдвин, оскаровац Мајкл Мур и певачица Шер били су међу хиљадама демонстраната који су протестовали испред хотела Доналда Трампа у Њујорку, јавља АФП.
На плакатима у Трамповом родном граду, где је већина гласала за Хилари Клинтон на прошлогодисњим изборима, могло се прочитати “Боримо се против Трампа сваки дан” и “Правда и грађанска права за све”.

Протест је одржан у четвртак увече, испред хотела “Трумп Интернатионал”, на Колумбовом тргу, поред Централ парка. Холивудске звезде биле су јако гласне у својој критици Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алек Болдвин је подигао масе имитирајуци новоизабраног председника, док је Мајкл Мур изјавио – “Он не влада са мандатом”, што је подсећање да је, на нивоу САД, Клинтонова освојила више гласова од Трампа.

– Ми смо већина. Не одустајте. Ја нећу. Неће издржати четири године – додао је Мур.

Де Ниро се такође обратио маси, позивајући их да не губе снагу: “Шта год се десило, ми Американци, ми Њујорчани, ми патриоте, стајаћемо уједињени за своја права и права наших суграђана”.

Градоначелник Њујорка, Бил де Блазио позвао је Американци широм земље да се огласе, како би њихове приговоре чула новоизабрана администрација.

– Доналд Трамп је одувек волео да каже да је створио покрет, сада је време за нас да створимо сопствени покрет, који креће вечерас и шири се на целу земљу, вечерас, сутра и у надолазећим данима – рекао је Де Блазио.

Он се заложио за универзалну здравствену заштиту, заштиту света од глобалног загревања и одбрану права стечених под Обамином администрацијом.

– Погледајте хиљаде коју су се окупили овде вецерас и то је само почетак – додао је Де Блазио.

Анкета коју је избацио Универзитет Квинипиек показала је да 46 одсто гласача у Њујорку сматра да би градоначелник требало да покуша да се сложи са новоизабраним председником, док 45 одсто сматра да би требало да буде национални лидер против Трампових одлука

Графички дизајнер Патрик Марвос рекао је да је ово протест против свега што Трампова администрација и кабинет представљају.

– Од ЛГБТ права, преко права жена, до права муслимана. Мислим да је ово симбол да људи неће стајати доконо и пустити их да раде шта желе. Гледаћемо их и држаћемо их одговорнима – рекао је он.

Керол Беј, терапеут, рекао је: “Овде смо јер осећамо да ћемо изгубити све што смо добили у претходних 50 година – грађанска права, слободу говора, здравствену заштиту, права жена, мир у свету, само реците”.

Извор: Telegraf.rs / Tanjug