Издвајамо Свет

Луначек: ЕУ да изврши притисак на Србију да повуче међународну потерницу за Харадинајем!Вулин: Нека позове Вучића…

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек затражила је од ЕУ, поводом хапшења Рамуша Харадинаја, да изврши притисак на Србију да повуче међународне потернице, које сматра застарелим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„„Задржаваје застарелих међународних налога за хапшење из 2004. од стране Србије, која је у дијалогу, под посредовањем ЕУ, са Косовом је потпуно неприхватљиво““, поручила је она у саопштењу.

Према њеним речима, тешко је разумети зашто је Француска, као земља која је медју првима признала независност Косова, ухапсила Харадинаја.

Потпредседница Европског парламента апеловала је на шефицу европске дипломатије Федерику Могерини, као и на владе свих земаља чланица ЕУ, посебно оне које су признале Косово, да јасно ставе до знања Србији да задржавање застарелих налога за хапшење, као што је овај, морају бити повучени.

Луначек је подсетила да је Хашки трибунал два пута ослободио Харадинаја одговорности за злочине.

Вулин: Нека Луначек зове Вучића, једва чекам…

Министар у влади Србије Александар Вулин поручио је Улрике Луначек да не позива ЕУ да врши притисак на Србију, већ да лично изврши притисак на српског премијера Александра Вучића да одустане од међународних потерница.

– Позивам Урлике Луначек да не позива ЕУ, већ да лично изврши притисак на премијера Вучића и да одмах обавести европску јавност како је прошла – нагласио је Вулин у изјави Тањугу поводом захтева Луначек.

– Са нестрпљењем очекујемо вести – додао је Вулин.

Извор:Танјуг